edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

SUPERPRZEPIS

Niebieski tort kakaowy z borówkami

  • 23
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Tort przygotowałam na dzisiejsze urodziny mojej córci :)

Niebieski tort kakaowy z borówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Niebieski tort kakaowy z borówkami

 

  • CIASTO:
  • 3 jajka rozmiar L
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • PRZEŁOŻENIE:
  • 40 dag naturalnego serka homogenizowanego
  • 36 dag śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka niebieska (Wodzisław) o smaku wieloowocowym
  • 1 łyżeczka żelatyny instant
  • 1/2 szklanki wody
  • 20 dag borówki amerykańskiej
  • NA WIERZCH:
  • 15 dag borówki amerykańskiej
  • 2 łyżeczki galaretki cytrynowej
  • 1 łyżeczka żelatyny instant
  • 1/4 szklanki wody
  • cukier puder do oprószenia
  • listki świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Niebieski tort kakaowy z borówkami
CIASTO: Oddzieliłam białka od żółtek. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Białka ubiłam na sztywno, pod koniec, nie przerywając ubijania dodałam partiami cukier. Na małych obrotach dodałam do masy po jednym żółtku i cienką strużką wlałam olej. Dosypałam mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszałam łyżką. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto przełożyłam do blaszki, wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 35 minut (do suchego patyczka). Po lekkim przestygnięciu wyjęłam z formy razem z papierem i dostudziłam na kratce kuchennej. Zimne ciasto przekroiłam na trzy blaty.



PRZEŁOŻENIE: Owoce opłukałam, dokładnie osączyłam. Galaretkę i żelatynę rozpuściłam w 1/2 szklanki wrzącej wody, odstawiłam do przestudzenia. Mocno schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec dosypałam partiami cukier puder. W drugiej miseczce roztrzepałam serek homogenizowany, zmiksowałam z przestudzoną galaretką. Masę serową przelałam do śmietany i wymieszałam. Odstawiłam na chwilę, żeby zgęstniała. Blaty ciasta przełożyłam częścią masy serowo-śmietanowej, każdą warstwą obsypałam borówkami. Pozostałą masą posmarowałam wierzch i boki tortu.



WYKOŃCZENIE: Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuściłam w 1/4 szklanki wrzącej wody, przestudziłam i wymieszałam z owocami. Borówki rozłożyłam na wierzchu tortu, posmarowałam resztą tężejącej galaretki. Tort odstawiłam do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze stężałam. Przed podaniem oprószyłam wierzch cukrem pudrem i przybrałam listkami mięty.
Niebieski tort kakaowy z borówkami
Po upieczeniu biszkopt wystudziłam i przekroiłam na trzy blaty.
Niebieski tort kakaowy z borówkami
Przygotowałam krem z serka homogenizowanego kremówki i niebieskiej galaretki.
Niebieski tort kakaowy z borówkami
Blaty przełożyłam częścią masy i posypałam borówkami.
Niebieski tort kakaowy z borówkami
Wierzch i boki tortu posmarowałam pozostałą masą.