Sposób przygotowania:
Niebieski tort kakaowy z borówkami
CIASTO: Oddzieliłam białka od żółtek. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Białka ubiłam na sztywno, pod koniec, nie przerywając ubijania dodałam partiami cukier. Na małych obrotach dodałam do masy po jednym żółtku i cienką strużką wlałam olej. Dosypałam mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszałam łyżką. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto przełożyłam do blaszki, wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 35 minut (do suchego patyczka). Po lekkim przestygnięciu wyjęłam z formy razem z papierem i dostudziłam na kratce kuchennej. Zimne ciasto przekroiłam na trzy blaty.
PRZEŁOŻENIE: Owoce opłukałam, dokładnie osączyłam. Galaretkę i żelatynę rozpuściłam w 1/2 szklanki wrzącej wody, odstawiłam do przestudzenia. Mocno schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec dosypałam partiami cukier puder. W drugiej miseczce roztrzepałam serek homogenizowany, zmiksowałam z przestudzoną galaretką. Masę serową przelałam do śmietany i wymieszałam. Odstawiłam na chwilę, żeby zgęstniała. Blaty ciasta przełożyłam częścią masy serowo-śmietanowej, każdą warstwą obsypałam borówkami. Pozostałą masą posmarowałam wierzch i boki tortu.
WYKOŃCZENIE: Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuściłam w 1/4 szklanki wrzącej wody, przestudziłam i wymieszałam z owocami. Borówki rozłożyłam na wierzchu tortu, posmarowałam resztą tężejącej galaretki. Tort odstawiłam do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze stężałam. Przed podaniem oprószyłam wierzch cukrem pudrem i przybrałam listkami mięty.
PRZEŁOŻENIE: Owoce opłukałam, dokładnie osączyłam. Galaretkę i żelatynę rozpuściłam w 1/2 szklanki wrzącej wody, odstawiłam do przestudzenia. Mocno schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec dosypałam partiami cukier puder. W drugiej miseczce roztrzepałam serek homogenizowany, zmiksowałam z przestudzoną galaretką. Masę serową przelałam do śmietany i wymieszałam. Odstawiłam na chwilę, żeby zgęstniała. Blaty ciasta przełożyłam częścią masy serowo-śmietanowej, każdą warstwą obsypałam borówkami. Pozostałą masą posmarowałam wierzch i boki tortu.
WYKOŃCZENIE: Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuściłam w 1/4 szklanki wrzącej wody, przestudziłam i wymieszałam z owocami. Borówki rozłożyłam na wierzchu tortu, posmarowałam resztą tężejącej galaretki. Tort odstawiłam do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze stężałam. Przed podaniem oprószyłam wierzch cukrem pudrem i przybrałam listkami mięty.
zbysiowa
edytaha
Dziękuję Madziu, a życzenia przekażę :)
iziona
dża
zewa
alaaa
kołczu
edytaha
Córka osobiście przeczytała życzenia, mówi, że jej niezmiernie przyjemnie i bardzo dziękuje :):):)
2milutka
edytaha
Dzięki Agatko, zaraz przekażę, zanim wyjdzie z domu :)
MagdaMM
mysza75
monikaT83
A Mamie serdecznie gratuluję kolejnego wspaniałego wypieku:) aż żal,ze taki kawał drogi ode mnie mieszkanie:(
zufikowo
edytaha
Dzięki Zuziu :)
edytaha
Monisiu, może jak wrócisz w rodzinne strony, to będziesz mieć do mnie bliżej? :)
monikaT83
edytaha
Monisiu, nie mam najmniejszego pojęcia, ale rozpatrzę się po mapie :)
monikaT83
edytaha
Przeprowadzka to ciężka sprawa. Mam nadzieję, że wszystko uda Wam się bez problemów :)
monikaT83
edytaha
Z Twoim pozytywnym nastawieniem na pewno wszystko się uda :)
monikaT83
wiesz bardzo mnie cieszy,ze wracamy:) ze względu na siebie i dziewczynki:)