MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Torcik brzoskwiniowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszny, lekko słodki torcik z brzoskwiniowym kremem i kawałkami owoców. W sam raz na przyjęcie gości lub po prostu - do kawy :)

Torcik brzoskwiniowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik brzoskwiniowy

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem brzoskwiniowy

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 3 szkl. wody
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2 budynie śmietankowe

Sposób przygotowania:

Torcik brzoskwiniowy

Biszkopt:

Torcik brzoskwiniowy
Piana do biszkoptu musi być bardzo mocno ubita

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści (można to sprawdzić rozcierając odrobinę piany w palcach-nie powinniśmy czuć cukru).

ETAP 2:

Torcik brzoskwiniowy
Nad biszkopt można wstawić pustą blachę - zapobiegnie to spaleniu z wierzchu

Łączymy krótko na najwolniejszych obrotach miksera (lub łyżką) z żółtkami oraz przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy do tortownicy (26cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boki zostawiamy i niczym nie smarujemy). Pieczemy około 35-40 minut w 170 stopniach. Pozostawiamy w tortownicy do całkowitego ostudzenia, następnie odkrawamy delikatnie od brzegów i wyjmujemy z formy. Po całkowitym ostudzeniu kroimy na 2 blaty.

Krem brzoskwiniowy:

Torcik brzoskwiniowy
Masa przed wylaniem na biszkopt powinna być jeszcze ciepła, aby "związała" dół i górę.

Brzoskwinie odsączamy z soku na sicie. Sok wlewamy do garnka z 2 szklankami wody i zagotowujemy. Wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. W pozostałej szklance wody rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy na wrzątek, gotujemy chwilę i zdejmujemy z ognia ciągle mieszając. Odstawiamy do przestudzenia, ale nie zupełnego, musi być ciepła.

ETAP 4:

Torcik brzoskwiniowy
Gotowe ciasto odstawiamy do stężenia

Wykonanie: Do tortownicy wkładamy dolny blat biszkoptu, wylewamy połowę masy, przykrywamy górnym blatem, lekko dociskamy, aby całość się skleiła. Na wierzch wylewamy pozostałą masę i układamy kawałki brzoskwiń - tak jak nam się wymarzy :) Całość odstawiamy do lodówki, by masa stężała.