marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Torcik cytrynowy z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ten torcik nie wymaga ciężkiej pracy,wystarczy tylko upiec ciasto,przygotować nadzienie i przełożyć nim spody biszkoptu. Na koniec schłodzić.

Torcik cytrynowy z jagodami

Składniki:

Torcik cytrynowy z jagodami

 

  • Biszkopt:
  • 5 dużych jaj,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki cukru.
  • Masa:
  • 200 ml.kremówki,
  • opakowanie serka mascarpone,
  • sok z cytryny bez pestek,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 1/2 słoika mrożonych jagód w cukrze.
  • Ponadto:
  • esencja rumowa lub herbaciana do nasączania,
  • tłuszcz do tortownicy,
  • arkusz do wyłożenia spodu blachy.

Sposób przygotowania:

Torcik cytrynowy z jagodami
Jajka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, a białka ubić na pianę w osobnym naczyniu trzepaczką sprężynową. Przesiać mąkę pszenną do masy i dodać ziemniaczanej i pianę oraz wymieszać całość delikatnie. Wylać ciasto do natłuszczonej i wyłożonejpapierem do pieczenia tortownicy. Piec 20-25 min. w nagrzanym do 160-170 st. C. Po upieczeniu ostudzić w wyłączonym piekarniku. Potem wyjąć i po przestygnięciu rozluźnić boki tortownicy i unieść do góry. Biszkopt zaś przekroić na wpół długim płaskim nożem i nasączyć blaty esencją rumową lub herbacianą. Kremówkę ubić na sztywno, schłodzić z ok. 40 min. i połączyć z mascarpone, sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny oraz skórką otartą ze sparzonej wcześniej cytryny. Ponadto dodać do masy jagody w cukrze i wymieszać. Następnie przełożyć blaty biszkoptowe masą, a wierzch torcika można ozdobić resztą pozostałej bitej śmietany i jagodami. Schłodzić przed podaniem, a potem pokroić i podawać