Sposób przygotowania:
Torcik cytrynowy z jagodami
Jajka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, a białka ubić na pianę w osobnym naczyniu trzepaczką sprężynową. Przesiać mąkę pszenną do masy i dodać ziemniaczanej i pianę oraz wymieszać całość delikatnie. Wylać ciasto do natłuszczonej i wyłożonejpapierem do pieczenia tortownicy. Piec 20-25 min. w nagrzanym do 160-170 st. C. Po upieczeniu ostudzić w wyłączonym piekarniku. Potem wyjąć i po przestygnięciu rozluźnić boki tortownicy i unieść do góry. Biszkopt zaś przekroić na wpół długim płaskim nożem i nasączyć blaty esencją rumową lub herbacianą. Kremówkę ubić na sztywno, schłodzić z ok. 40 min. i połączyć z mascarpone, sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny oraz skórką otartą ze sparzonej wcześniej cytryny. Ponadto dodać do masy jagody w cukrze i wymieszać. Następnie przełożyć blaty biszkoptowe masą, a wierzch torcika można ozdobić resztą pozostałej bitej śmietany i jagodami. Schłodzić przed podaniem, a potem pokroić i podawać