Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Torcik cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny torcik z cytrynową nutką.

Torcik cytrynowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Torcik cytrynowy

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu
  • Krem cytrynowy:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2/3 szkl cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Torcik cytrynowy
Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy żółtka oraz cukier. Do masy wsypujemy mąkę, wlewamy olej. Na końcu dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (śr. 24 cm). Pieczemy około 40 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu przekrawamy na pół. Masło oraz margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz otartą skórkę. Chwilę ucieramy. Połową przygotowanej masy przekładamy upieczony biszkopt. Drugą połową smarujemy wierzch oraz boki ciasta. Wierzch dekorujemy wg uznania. Ciasto wkładamy na około godzinę do lodówki.
Torcik cytrynowy
Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy żółtka oraz cukier. Do masy wsypujemy mąkę, wlewamy olej. Na końcu dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (śr. 24 cm). Pieczemy około 40 minut w temp. 170 stopni.
Torcik cytrynowy
Masło oraz margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz otartą skórkę. Chwilę ucieramy. Połową przygotowanej masy przekładamy upieczony biszkopt. Drugą połową smarujemy wierzch oraz boki ciasta.