Sposób przygotowania:
Torcik cytrynowo-migdałowy z łatką
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka. Obydwie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych jajek. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Otrzeć skórkę z cytryny na tarce i dodać razem z sokiem do ciasta, delikatnie wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę o wymiarach 26 cm, posmarować lekko masłem i posypać bułką tartą. Wylać delikatnie ciasto i piec w 180 st C około 40-45 min. Wystudzony biszkopt wyjąć z tortownicy i przekroić na 3 części. Spód ciasta włożyć znów do tortownicy. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 450 ml wrzącej wody( 1/2 szklanki rozpuszczonej galaretki odlać i odstawić, nie wstawiać do lodówki) resztę odstawić do stężenia. Pozostałą tężejącą galaretkę wylać na spód ciasta i przykryć drugim krążkiem. Następnie wylać tężejącą masę cytrynowo- migdałową i przykryć ostatnim krążkiem.( zostawić kilka łyżek rzadkiej masy do łatek) Pozostałą część galaretki wstawić w chłodne miejsce, pilnując żeby zaczęła się lekko ścinać. Polać łyżką tężejącą galaretkę na wierzch ciasta, bardzo cienko , żeby powstała glazura. Z jasnej części zrobić łyżką łatki, wstawić do lodówki żeby zastygło. Posypać utartą na tarce gorzką czekoladą, odstawić na kilka godzin do lodówki. Wykonanie masy cytrynowo- migdałowej:) Serki przełożyć do wysokiego naczynia, dodać zmielone migdały, wymieszać. Następnie dodać, dwie tężejące galaretki cytynowe, rozpuszczone w 300 ml wrzącej wody. Wszystko zmiksować blenderem, odstawić żeby masa zaczęła lekko tężeć. Smacznego.
luna
Lady Marmolada
Sarenka
montajka
weronikaS