2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Torcik cytrynowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Lekki torcik o słodko-kwaśnej cytrynowej masie ,nie jest mdły polecam.

Torcik cytrynowy

Składniki:

Torcik cytrynowy

 

  • Biszkopt:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka miałkiego cukru
  • 6 jajek wiejskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 3,5 szklanki mleka
  • 2 duże budynie śmietankowe
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 250 g margaryny np Kasi
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki cukru

 

  • Poncz:
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka rumu
  • sok z 1 wyciśniętej cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Torcik cytrynowy
Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywno,dodać żółtka chwilę miksować wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem ,delikatnie wymieszać już łyżką przełożyć do średniej blaszki 25/36 cm wyłożonej pergaminem i piec 25 min w temp 170*



Ostudzony przekroić na cienkie 3 płaty ciasta.



Krem: Zagotować 2,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym,w reszcie mleka rozpuścić budynie ,wlać na wrzące mleko ,energicznie mieszając ugotować budyń.

Zestawić z ognia ,do ostudzenia. Miękką margarynę utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu zrobić krem pod koniec wycisnąć sok z jednej cytryny zmiksować wszystko jeszcze raz do połączenia.



Poncz: W szklance wody rozpuścić puder ,dolać łyżkę rumu wycisnąć sok z cytryny,wymieszać. Przełożenie: Pierwszy blat biszkopta nasączyć ponczem przełożyć kremem znów biszkopt +krem + biszkopt i krem udekorować rozetkami kremu i plasterkami cytryny oraz czekoladowymi ozdobami wg uznania.