jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Torcik z czarną porzeczką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Czarna porzeczka idealnie nadaje się do przygotowania letnich ciast i deserów. Ma intensywny nie tylko kolor, ale także wyrazisty smak, który uwielbiam.

Torcik z czarną porzeczką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Torcik z czarną porzeczką

BISZKOPT

  • 3 duże jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki,
  • 0,5 łyżki oleju,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli

MASA PORZECZKOWA:

  • około 350 gram czarnej porzeczki,
  • 0,5 kg sera białego z wiaderka,
  • 0,5 l śmietanki 30%,
  • Cukier puder do smaku,
  • 1 łyżka cukru kryształu,
  • 9 łyżeczek żelatyny

WYKOŃCZENIE

  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • Cukier puder do smaku,
  • Świeże owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Torcik z czarną porzeczką

ETAP 1

Torcik z czarną porzeczką
Upieczone biszkopty pozostawiamy do ostygnięcia

BISZKOPTY: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka.

Do puszystej masy jajecznej wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wlewamy olej. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 22 cm. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.

Gotowy studzimy.
W ten sam sposób wykonujemy drugi biszkopt.

ETAP 2

Torcik z czarną porzeczką
owoce czarnej porzeczki rozgotowujemy

MASA PORZECZKOWA: Owoce zasypujemy łyżką cukru i podgrzewamy około 10-15 minut. Gdy puszczą sok i staną się miękkie rozpuszczamy w nich żelatynę. Całość zdejmujemy z ognia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy stopniowo ser oraz cukier puder do smaku. Do białej masy wlewamy owoce z żelatyną.

ETAP 3

Torcik z czarną porzeczką
jeden z upieczonych biszkoptów umieszczamy na dnie tortownicy

Na dno tortownicy o średnicy 24 cm układamy pierwszy biszkopt.

ETAP 4

Torcik z czarną porzeczką
Masą porzeczkową przekładamy biszkopty

Wylewamy na niego połowę porzeczkowej śmietanki. Na śmietankę wykładamy drugi biszkopt, po czym przykrywamy go pozostałą owocową śmietanką.

W trakcie przekładania biszkoptów zwracamy uwagę, by wypełnić śmietanką boki toru. Całość pozostawiamy w chłodzie na około 2 godziny, by torcik dokładnie zastygł.

ETAP 5

Torcik z czarną porzeczką
Przygotowujemy śmietankowe wykończenie tortu

WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Pod koniec słodzimy ją do smaku.

Do tak przygotowanej wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Śmietankę wykładamy na zastygnięty torcik. Ponownie schładzamy go, by zastygła górna warstwa tortu.

Tort przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami. Gotowe.