Sposób przygotowania:
Torcik z czarną porzeczkąETAP 1
BISZKOPTY: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka.
Do puszystej masy jajecznej wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wlewamy olej. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 22 cm. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Gotowy studzimy.
W ten sam sposób wykonujemy drugi biszkopt.
ETAP 2
MASA PORZECZKOWA: Owoce zasypujemy łyżką cukru i podgrzewamy około 10-15 minut. Gdy puszczą sok i staną się miękkie rozpuszczamy w nich żelatynę. Całość zdejmujemy z ognia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy stopniowo ser oraz cukier puder do smaku. Do białej masy wlewamy owoce z żelatyną.
ETAP 3
Na dno tortownicy o średnicy 24 cm układamy pierwszy biszkopt.
ETAP 4
Wylewamy na niego połowę porzeczkowej śmietanki. Na śmietankę wykładamy drugi biszkopt, po czym przykrywamy go pozostałą owocową śmietanką.
W trakcie przekładania biszkoptów zwracamy uwagę, by wypełnić śmietanką boki toru. Całość pozostawiamy w chłodzie na około 2 godziny, by torcik dokładnie zastygł.
ETAP 5
WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Pod koniec słodzimy ją do smaku.
Do tak przygotowanej wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Śmietankę wykładamy na zastygnięty torcik. Ponownie schładzamy go, by zastygła górna warstwa tortu.
Tort przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami. Gotowe.
SylaUla