SUPERPRZEPIS

Jagodowa pianka torcik

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jagodowa pianka torcik

Jagodowy z nutą czekoladową torcik do kawy. Dla miłośników jagód i nie tylko.. Ciasto dola całej rodziny.

Składniki:

Jagodowa pianka torcik

 

 

  • pianka:
  • 500 g serek mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 400 g jagód mrożonych
  • 6 łyżeczek płaskich żelatyny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanka wody

 

  • dekoracja:
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki 30 %
  • 1 fix do śmietany
  • 1 łyżeczka cukru pudru

 

  • dekoracje czekolada:
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • mięta świeża

Sposób przygotowania:

Jagodowa pianka torcik

ETAP 1:

Jagodowa pianka torcik
biszkopt czekoladowy w formie przed pieczeniem

Do misku wlewam białka ubijam na sztywno, dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam. Na końcu dodaję żółtka stopniowo i ubijam. Na końcu dodaję mąki, kakao , proszek do pieczenia i mieszam łyżką. Ciasto wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia 22 cm średnicy i wstawiam temp 160 stopni na 15 minut.

ETAP 2:

Jagodowa pianka torcik
galaretka jagodowa z jagód i żelatyny w misce

Jagody myję, przekładam do garnka, dodaję cukier i na wolnym ogniu gotuję. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie.Dodaję do jagód. Odstawiam do stężenia.

ETAP 3:

Jagodowa pianka torcik
krem jagodowy z galaretki jagodowej mascarpone

Serek i śmietanę przekładam do miski, dodaję galaretkę jagodową i miksuję aż się połącza i krem będzie ubity. Wylewam na spód. Śmietanę ubijam z fixem , dekoruję szprycą torcik, układam listki i koszyczek.

ETAP 4:

Jagodowa pianka torcik
listki czekoladowe z listków rózy i czekolady

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Listki róży myję, osuszam i smaruję pędzelkiem czekoladą od strony unerwienia. Wstawiam do lodówki na 10 minut. Po tym czasie odrywam listek od czekolady.

Resztę czekolady przekładam do woreczka foliowego, odcinam końcówkę. Miseczkę owijam folią aluminiową od spodu. Wyciskam czekoladę w kratkę na spodzie miseczki. Wstawiam do lodówki na 30 minut.

Potem zdejmuję folię z miseczki i odrywam folię od czekolady.


Tagi:

tort