Sposób przygotowania:
Torcik dla córki
1. Białka ubij na sztywną masę ze szczyptą soli, dodaj na przemian cukier i żółtka cały czas miksując , mąki wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną delikatnie połącz z masą białkową. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia średnica formy 26 cm, i piec w 170 stopniach około 40 min ( do suchego patyczka)
2. Po upieczeniu biszkopt delikatnie zrzuć na podłogę równomiernie z wysokości 40 cm. wtedy biszkopt nie opadnie.
3. Krem śmietankowy:
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec śmietan fix - y
4. Krem czekoladowy:
Krem czekoladowy zrób dzień wcześniej, śmietanę podgrzej wrzuć do niej połamane czekolady i mieszaj aż się całkowicie rozpuszczą. Następnego dnia wsyp 2 paczki śmietanki śnieżka i miksuj na jednolitą masę i krem gotowy.
5. Podziel biszkopt na 3 blaty każdy nasącz sokiem z brzoskwiń, następnie spodni blat posmaruj dżemem smak dowolny i nałóż krem śmietankowy ,na śmietanę rozłóż pokrojone i osączone brzoskwinie z puszki ,nałóż następny blat zrób to samo co z pierwszym tylko nałóż krem czekoladowy no i nałóż 3 ostatni blat.
4. Cały tort posmaruj kremem śmietankowym, boki tortu od dołu obłóż połówkami orzechów włoskich a także obsyp posypką czekoladową, ozdoby według swojego uznania u mnie koraliki cukrowe i ozdoby, które sama robię z masy cukrowej.
2. Po upieczeniu biszkopt delikatnie zrzuć na podłogę równomiernie z wysokości 40 cm. wtedy biszkopt nie opadnie.
3. Krem śmietankowy:
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec śmietan fix - y
4. Krem czekoladowy:
Krem czekoladowy zrób dzień wcześniej, śmietanę podgrzej wrzuć do niej połamane czekolady i mieszaj aż się całkowicie rozpuszczą. Następnego dnia wsyp 2 paczki śmietanki śnieżka i miksuj na jednolitą masę i krem gotowy.
5. Podziel biszkopt na 3 blaty każdy nasącz sokiem z brzoskwiń, następnie spodni blat posmaruj dżemem smak dowolny i nałóż krem śmietankowy ,na śmietanę rozłóż pokrojone i osączone brzoskwinie z puszki ,nałóż następny blat zrób to samo co z pierwszym tylko nałóż krem czekoladowy no i nałóż 3 ostatni blat.
4. Cały tort posmaruj kremem śmietankowym, boki tortu od dołu obłóż połówkami orzechów włoskich a także obsyp posypką czekoladową, ozdoby według swojego uznania u mnie koraliki cukrowe i ozdoby, które sama robię z masy cukrowej.
ewaeu
BozenaMatuszczyk
gusia1000