BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Torcik dla córki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Torcik zrobiony dla mojej córki na kolejne urodziny. Torcik o smaku śmietany i czekolady ozdobiony ozdobami z masy cukrowej

Torcik dla córki

Składniki:

Torcik dla córki

 

  • Biszkopt ;

 

  • jajek 10 szt,
  • maka tortowa 1,5 szklanki,
  • maka ziemniaczana 2/4 szklanki
  • cukier 1,5 szklanki,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki ,
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka,
  • szczypta soli ,

 

  • Krem śmietankowy ;
  • śmietana 30 % 800 ml,
  • fix do śmietany 4 -5 op,
  • cukier puder 3 - 4 łyżki,

 

  • Krem czekoladowy;
  • czekolady mleczne 2 sztuki,
  • czekolady gorzkie 2 sztuki,
  • śmietana kremówka 30 % 500 ml,
  • śmietanki Śnieżki 2 op,

 

  • dodatkowo ;
  • brzoskwinie w puszcze 1 puszka,
  • dżem 1 słoik,

Sposób przygotowania:

Torcik dla córki
1. Białka ubij na sztywną masę ze szczyptą soli, dodaj na przemian cukier i żółtka cały czas miksując , mąki wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną delikatnie połącz z masą białkową. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia średnica formy 26 cm, i piec w 170 stopniach około 40 min ( do suchego patyczka)

2. Po upieczeniu biszkopt delikatnie zrzuć na podłogę równomiernie z wysokości 40 cm. wtedy biszkopt nie opadnie.

3. Krem śmietankowy:

Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec śmietan fix - y

4. Krem czekoladowy:

Krem czekoladowy zrób dzień wcześniej, śmietanę podgrzej wrzuć do niej połamane czekolady i mieszaj aż się całkowicie rozpuszczą. Następnego dnia wsyp 2 paczki śmietanki śnieżka i miksuj na jednolitą masę i krem gotowy.

5. Podziel biszkopt na 3 blaty każdy nasącz sokiem z brzoskwiń, następnie spodni blat posmaruj dżemem smak dowolny i nałóż krem śmietankowy ,na śmietanę rozłóż pokrojone i osączone brzoskwinie z puszki ,nałóż następny blat zrób to samo co z pierwszym tylko nałóż krem czekoladowy no i nałóż 3 ostatni blat.

4. Cały tort posmaruj kremem śmietankowym, boki tortu od dołu obłóż połówkami orzechów włoskich a także obsyp posypką czekoladową, ozdoby według swojego uznania u mnie koraliki cukrowe i ozdoby,  które sama robię z masy cukrowej.