marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Torcik-gwiazdka z perełkami czekoladowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Torciki-mini są dobre na rodzinne uroczystości i nie trzeba się napracować przy pieczeniu ich.Biszkopt jest prosty w wykonaniu jak i krem i polewa.

Torcik-gwiazdka z perełkami czekoladowymi

Składniki:

Torcik-gwiazdka z perełkami czekoladowymi

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • torebka budyniu śmietankowego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Krem:
  • 4 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki ajerkoniaku,
  • sok ze świeżej cytryny bez pestek,
  • opakowanie polewy czekoladowej lub białej,
  • garstka perełek czekoladowych do dekoracji,
  • tłuszcz do formy,
  • arkusz pergaminu do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Torcik-gwiazdka z perełkami czekoladowymi
Składniki na biszkopt czyli żółtka oddzielone od białek, cukier, mąka, budyń w proszku i odrobina proszku do pieczenia wymieszać i wlać masę do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem do pieczenia tortownicy w kształcie gwiazdy. Piekarnik nastawić na temp. 175-180 st. C i wstawić tortownicę na 25-30 min. Nie otwierać piekarnika, bo biszkopt opadnie. Nawet po upieczeniu zostawić ciasto po wyłączeniu piekarnika w środku,aż ostygnie. Potem wyjąć i wybić z formy na deskę na chleb lub talerz płaski. Delikatnie przekroić biszkopt na dwie części długim płaskim nożem oraz nasączyć esencją herbacianą lub arakiem jak jest. Krem przyrządzić ucierając żółtka na parze z cukrem, sokiem z cytryny i ajerkoniakiem przez 15-20 min. Zestawić naczynie z kremem i wystudzić. Następnie przełożyć spody ciasta i nakryć górną częścią biszkoptu dolny z kremem. Polewę podgrzać w garnuszku z wodą na wolnym ogniu, obciąć róg opakowania i po wystudzeniu oblać wierzch tortu, rozsmarowywując polewę na brzegach łopatką kuchenną płaską. Dekorować wierzch tortu cukierkami-perełkami i podawać pokrojony.