kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Torcik z Linzu

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Soczyste ciasto rodem z Austrii

Torcik z Linzu

Składniki:

Torcik z Linzu

 

  • 30 dag zmielonych migdałów bez skórki
  • 30 dag mąki
  • kostka margaryny
  • 2 żółtka
  • 3/4 szkl. cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 2-3 łyżki serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • opcjonalnie 2 łyżki wódki malinowej
  • po 15 dag konfitury malinowej oraz czarnej porzeczki
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Torcik z Linzu
Torcik z Linzu to słodka tradycja świąteczna prosto z Austrii.Polacy pieką makowce,Amerykanie pieką pie a Austriacy pieką torcik z Linzu.Przepis znalazłam w magazynie "Sól i pieprz" i tak mi się spodobał że musiałam wypróbować.Wymieszać w dużej misce mąkę,cukier,zmielone migdały,proszek do pieczenia,cynamon i goździki.Dodać do nich margarynę,żółtka,serek i wódkę i zagnieść ciasto.Uformować z niego kulę i włożyć na 40-50 min. do lodówki.2/3 ciasta rozwałkować,przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm.Lekko docisnąć ciasto do dna i uformować bok o wys 2 cm.Po nakłuwać ciasto widelcem.Obie konfitury dokładnie wymieszać i wyłożyć na przygotowany spód,dokładnie rozsmarować.Resztę ciast rozwałkować i wykrawać z niego gwiazdki,a następnie układać na konfiturze.Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 min.Upieczone ciasto wystudzić i obsypać cukrem pudrem.Torcik najlepiej smakuje 2 dni po upieczeniu gdy ciasto weźmie trochę wilgoci z konfitur.

Tagi:

beza bezy