AgusiaGda

AgusiaGda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Torcik jabłkowy bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny, szybki(w robieniu) torcik jabłkowy. Na zimno. Bez konieczności pieczenia. Z ulubioną galaretką.

Torcik jabłkowy bez pieczenia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik jabłkowy bez pieczenia

 

  • 6 dużych, lekko kwaśnych jabłek
  • kostka masła
  • 2 kremy do tortów waniliowe
  • 400 ml mleka
  • sok z pół cytryny
  • herbatniki lub biszkopty do wyłożenia spodu
  • 2 galaretki owocowe rozpuszczone 600 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

Torcik jabłkowy bez pieczenia
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce ze średnimi oczkami. Starte jabłka przełożyć na durszlak i pozwolić obcieknąć, jeśli są mocno soczyste należy je lekko odcisnąć. Sok zużyć do nasączenia herbatników/biszkoptów. Jabłka skropić sokiem z cytryny, wymieszać.

Krem zrobić zgodnie z przepisem na opakowaniu ale z 400ml mleka na 2 paczki kremu.

Jabłka dodać do kremu, wymieszać.

Tortownicę/plastikowy pojemnik lub blaszkę wyłożyć ciastkami, nasączyć je sokiem z jabłek. Na to ułożyć masę. Wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować galaretkę. Dwa opakowania rozpuścić w 600ml gorącej wody, wystudzić. Tężejącą galaretką zalać nasz torcik. Przechowywać w lodówce. Najlepszy na drugi dzień po zrobieniu.
Torcik jabłkowy bez pieczenia
Jabłka należy umyć, obrać, zetrzeć na tarce ze średnimi oczkami. Skropić sokiem z cytryny.
Torcik jabłkowy bez pieczenia
Tortownicę/blachę lub pojemnik wykładamy herbatnikami.
Torcik jabłkowy bez pieczenia
Na ciastka wykładamy krem tortowy z dodatkiem jabłek
Torcik jabłkowy bez pieczenia
Tężejącą galaretką zalewamy nasz torcik.