Sposób przygotowania:
Jabłecznik bez pieczenia
1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki, przełożyć do garnka, podlać jedną szklanką wody i gotować dopóki się nie rozpadną od czasu do czasu mieszając (około 15-20 minut).
2. Cały czas gotując dosypywać cukier i dokładnie wymieszać. Stopniowo, ciągle mieszając wsypać galaretki. Wymieszać bardzo dokładnie, gotować przez minutę i zdjąć z ognia. Wsypać cynamon, wymieszać, lekko wystudzić.
3. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć dwiema warstwami biszkoptów (jedna na drugiej). Wylać na nie połowę masy. Wyłożyć następną warstwę biszkoptów i wylać drugą połowę masy. Wygładzić i odłożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.
4. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym i wylać na jabłecznik. Smacznego!
2. Cały czas gotując dosypywać cukier i dokładnie wymieszać. Stopniowo, ciągle mieszając wsypać galaretki. Wymieszać bardzo dokładnie, gotować przez minutę i zdjąć z ognia. Wsypać cynamon, wymieszać, lekko wystudzić.
3. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć dwiema warstwami biszkoptów (jedna na drugiej). Wylać na nie połowę masy. Wyłożyć następną warstwę biszkoptów i wylać drugą połowę masy. Wygładzić i odłożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.
4. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym i wylać na jabłecznik. Smacznego!