Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Jabłecznik bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia. Jest proste w przygotowaniu, pyszne, mocno cytrynowe i pięknie się kroi.

Jabłecznik bez pieczenia Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jabłecznik bez pieczenia

 

  • 2 kg twardych jabłek
  • 3 opakowania galaretki cytrynowej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 360 g okrągłych biszkoptów
  • 300 ml śmietany 30% mocno schłodzonej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • opcjonalnie posypka czekoladowa lub perełki do ciasta

Sposób przygotowania:

Jabłecznik bez pieczenia
1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki, przełożyć do garnka, podlać jedną szklanką wody i gotować dopóki się nie rozpadną od czasu do czasu mieszając (około 15-20 minut).

2. Cały czas gotując dosypywać cukier i dokładnie wymieszać. Stopniowo, ciągle mieszając wsypać galaretki. Wymieszać bardzo dokładnie, gotować przez minutę i zdjąć z ognia. Wsypać cynamon, wymieszać, lekko wystudzić.

3. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć dwiema warstwami biszkoptów (jedna na drugiej). Wylać na nie połowę masy. Wyłożyć następną warstwę biszkoptów i wylać drugą połowę masy. Wygładzić i odłożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.

4. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym i wylać na jabłecznik. Smacznego!
Jabłecznik bez pieczenia
Pyszny jabłecznik bez pieczenia w całości