Sposób przygotowania:
Torcik jajeczny z truskawkami
Przygotować jasny biszkopt z dwóch jajek. Można to zrobić wg mojego przepisu: https://gotujmy.pl/jasny-biszkopt-z-dwoch-jaj,przepisy,153425.html . Biszkopt ostudzić (najlepiej upiec go dzień wcześniej), przekroić delikatnie na 2 płaty. Jeden płat umieścić w tortownicy. Z cytryny wycisnąć sok, dodać do niego 2-3 łyżki cukru i dolać tyle wody, żeby razem było 1/3 szklanki płynu, wymieszać. Połową nasączyć płat biszkoptu w tortownicy. Obie galaretki agrestowe rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody, ostudzić. Galaretkę pomarańczową przygotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Jajka sparzyć, wbić do miski, dodać do nich resztę cukru i ubić na puszysty krem. Do ubitych jajek wlać tężejące galaretki agrestowe, dokładnie wymieszać i przelać do tortownicy. Schłodzić w lodówce. Na jajecznej piance ułożyć drugi płat biszkoptu, nasączyć go resztą soku z cytryny. Na wierzchu dowolnie ułożyć umyte i odszypułkowane truskawki. Na wierzch polać tężejącą galaretkę pomarańczową. Torcik schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.