Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Torcik jogurtowy z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Torcik powinien być robiony w tortownicy o takich samych wymiarach w jakich był pieczony biszkopt

Torcik jogurtowy z brzoskwiniami

Składniki:

Torcik jogurtowy z brzoskwiniami

 

  • 3 szt jajka,
  • 3 łyżki mąka,
  • 3 łyżki cukier,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki otarta skórka z cytryny,
  • 1 szkl jogurt owocowy,
  • 1 szkl śmietanka kremowa,
  • 1 szt galaretka owocowa,
  • 1 szt brzoskwinie z puszki,
  • 3 łyżki cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Torcik jogurtowy z brzoskwiniami
Białka z jajek ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Następie dodawać po 1 żółtku ciągle ubijając. Na końcu wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do przygotowanej tortownicy, włożyć do nagrzanego piekarnika. piec około 20 minut w temp 180 stopni. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wrzącej wody, przestudzić. Do miksera wlać śmietankę i jogurt, dodać cukier puder i miksować. Pod koniec wlać tężejąca galaretkę. Na wystudzony biszkopt wyłożyć pokrojone, odsączone z syropu brzoskwinie.2 połówki odłożyć do dekoracji. Na ułożone owoce wyłożyć krem, wyrównać, ozdobić pozostałymi brzoskwiniami, wystudzić.

Tagi:

jajko jajka