Sposób przygotowania:
Tort „Kraina lodu”
Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, następnie zmiksować z żółtkami i wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi orzechami, kawą i kakao. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 minut (tortownica o średnicy 25 cm). Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 części.
Całe jaja ubić w misce z cukrem, następnie ustawić ją na garnku z gotującą się wodą i ubijać na parze do białości. Gdy będą gorące i gęste odstawić do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Miękkie masło utrzeć na puch i po łyżce dodawać wystudzoną pianę. Pod koniec ucierania 1/3 masy odłożyć, a do reszty dodać sparzone wrzątkiem i wystudzone kakao.
Biszkopta nasączyć herbatą z sokiem z cytryny i przełożyć kremem kakaowym. Resztę kremu wymieszać z barwnikiem i posmarować wierzch i boki tortu. Na wierzchu ułożyć i docisnąć dekorację cukrową i za pomocą szprycy udekorować resztą kremu. Boki posypać kolorowymi posypkami. Schłodzić.
Całe jaja ubić w misce z cukrem, następnie ustawić ją na garnku z gotującą się wodą i ubijać na parze do białości. Gdy będą gorące i gęste odstawić do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Miękkie masło utrzeć na puch i po łyżce dodawać wystudzoną pianę. Pod koniec ucierania 1/3 masy odłożyć, a do reszty dodać sparzone wrzątkiem i wystudzone kakao.
Biszkopta nasączyć herbatą z sokiem z cytryny i przełożyć kremem kakaowym. Resztę kremu wymieszać z barwnikiem i posmarować wierzch i boki tortu. Na wierzchu ułożyć i docisnąć dekorację cukrową i za pomocą szprycy udekorować resztą kremu. Boki posypać kolorowymi posypkami. Schłodzić.