SUPERPRZEPIS

Tort kakaowy z borówką amerykańską

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Tort kakaowy z borówką amerykańską

Uwielbiam borówki amerykańskie, a połączone w tym torcie z delikatnym kremem z bitej śmietany i mascarpone smakowały genialnie.

Składniki:

Tort kakaowy z borówką amerykańską

 

 

  • KREM:
  • serek mascarpone – 750 g
  • śmietana kremówka – 300 ml
  • cukier puder – 2 łyżki

 

  • PONADTO:
  • borówka amerykańska – 300 g
  • sok z cytryny – do nasączenia

Sposób przygotowania:

Tort kakaowy z borówką amerykańską

ETAP 1:

Tort kakaowy z borówką amerykańską
Białka i cukier ubite na sztywną i puszystą pianę.

BISZKOPT KAKAOWY: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier bez przerywania ubijania. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.

Kakao i obie mąki przesiać przez gęste sitko. Delikatnie mieszając silikonową szpatułką połączyć z masą jajeczną.

ETAP 2:

Tort kakaowy z borówką amerykańską
Upieczony biszkopt odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papier do pieczenia i przelać do niej ciasto. Tortownicę wstawić do nagrzanego do 165°C piekarnika na środkową półkę i piec 30 minut bez termoobiegu.

Następnie wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na około 15 minut. Następnie tortownicę z ciastem odstawić do całkowitego wystygnięcia.

ETAP 3:

Tort kakaowy z borówką amerykańską
Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części.

KREM: bardzo schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Mascarpone lekko wymieszać na jednolitą masę, następnie dodać ubitą śmietanę i całość zmiksować na niskich obrotach miksera.

WYKONANIE: biszkopt przekroić na 3 blaty.

ETAP 4:

Tort kakaowy z borówką amerykańską
Tort udekorować kremem i borówkami amerykańskimi.

Pierwszy blat umieścić na paterze i nasączyć go przegotowaną i ostudzoną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Wyłożyć 1/3 kremu i równo rozsmarować.

Na kremie rozsypać połowę borówek /kilka zostawić do dekoracji/ lekko je wciskając w krem. Z drugim blatem zrobić tak samo, a trzecią część biszkoptu tylko nasączyć.

Pozostałym kremem posmarować boki tortu i udekorować wierzch. Odłożonymi borówkami udekorować tort.


Tagi:

ciasta tort