Sposób przygotowania:
Tort kakaowy z borówką amerykańskąETAP 1:
BISZKOPT KAKAOWY: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier bez przerywania ubijania. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.
Kakao i obie mąki przesiać przez gęste sitko. Delikatnie mieszając silikonową szpatułką połączyć z masą jajeczną.
ETAP 2:
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papier do pieczenia i przelać do niej ciasto. Tortownicę wstawić do nagrzanego do 165°C piekarnika na środkową półkę i piec 30 minut bez termoobiegu.
Następnie wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na około 15 minut. Następnie tortownicę z ciastem odstawić do całkowitego wystygnięcia.
ETAP 3:
KREM: bardzo schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Mascarpone lekko wymieszać na jednolitą masę, następnie dodać ubitą śmietanę i całość zmiksować na niskich obrotach miksera.
WYKONANIE: biszkopt przekroić na 3 blaty.
ETAP 4:
Pierwszy blat umieścić na paterze i nasączyć go przegotowaną i ostudzoną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Wyłożyć 1/3 kremu i równo rozsmarować.
Na kremie rozsypać połowę borówek /kilka zostawić do dekoracji/ lekko je wciskając w krem. Z drugim blatem zrobić tak samo, a trzecią część biszkoptu tylko nasączyć.
Pozostałym kremem posmarować boki tortu i udekorować wierzch. Odłożonymi borówkami udekorować tort.