Sposób przygotowania:
Tort kakaowy z frużeliną wiśniową
BISZKOPT KAKAOWY: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier bez przerywania ubijania. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.Kakao i obie mąki wymieszać i przesiać przez gęste sitko. Delikatnie mieszając silikonową szpatułką połączyć z masą jajeczną. Na dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papier do pieczenia i przelać do niej ciasto. Tortownicę wstawić do nagrzanego do 165°C piekarnika na środkową półkę i piec 30 minut bez termoobiegu.Następnie wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na około 15 minut. Następnie tortownicę z ciastem odstawić do całkowitego wystygnięcia.
FRUŻELINA WIŚNIOWA: owoce przełożyć do rondelka i odstawić na chwilę, aż się lekko rozmrożą. Następnie postawić na gazie, doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty. Syrop z wiśni wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem i wlać do gotujących się wiśni. Energicznie mieszając zagotować. Odstawić do przestygnięcia.
KREM: mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Mascarpone lekko wymieszać na jednolitą masę, następnie dodać ubitą śmietanę i całość zmiksować na niskich obrotach miksera.
WYKONANIE: biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat umieścić na paterze i nasączyć go 1/3 mieszaniny nalewki, syropu i soku z cytryny. Wyłożyć połowę frużeliny wiśniowej, a następnie 1/3 kremu. Z drugim blatem zrobić tak samo, a trzecią część biszkoptu tylko nasączyć i posmarować kremem. Tort udekorować wiórkami czekolady i wiśniami kandyzowanymi.
FRUŻELINA WIŚNIOWA: owoce przełożyć do rondelka i odstawić na chwilę, aż się lekko rozmrożą. Następnie postawić na gazie, doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty. Syrop z wiśni wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem i wlać do gotujących się wiśni. Energicznie mieszając zagotować. Odstawić do przestygnięcia.
KREM: mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Mascarpone lekko wymieszać na jednolitą masę, następnie dodać ubitą śmietanę i całość zmiksować na niskich obrotach miksera.
WYKONANIE: biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat umieścić na paterze i nasączyć go 1/3 mieszaniny nalewki, syropu i soku z cytryny. Wyłożyć połowę frużeliny wiśniowej, a następnie 1/3 kremu. Z drugim blatem zrobić tak samo, a trzecią część biszkoptu tylko nasączyć i posmarować kremem. Tort udekorować wiórkami czekolady i wiśniami kandyzowanymi.
weronikaS
anemon