SUPERPRZEPIS

Tort kakaowy z frużeliną wiśniową

  • 2
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Tort kakaowy z frużeliną wiśniową Więcej zdjęć (7)

Wyjątkowo udane połączenie ciemnego, kakaowego biszkoptu i kremu ze słodkiej bitej śmietany i kwaskowej frużeliny z wiśni.

Składniki:

Tort kakaowy z frużeliną wiśniową

 

 

  • DO NASĄCZENIA:
  • nalewka wiśniowa – 1/2 szk.
  • syrop z wiśni – 1/2 szk.
  • sok z cytryny – 1/4 szk.

 

 

  • KREM:
  • serek mascarpone – 750 g
  • śmietana kremówka – 300 ml
  • cukier puder – 2 łyżki

 

  • DO DEKORACJI:
  • wiśnie kandyzowane
  • czekolada

Sposób przygotowania:

Tort kakaowy z frużeliną wiśniową
BISZKOPT KAKAOWY: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier bez przerywania ubijania. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.Kakao i obie mąki wymieszać i przesiać przez gęste sitko. Delikatnie mieszając silikonową szpatułką połączyć z masą jajeczną. Na dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papier do pieczenia i przelać do niej ciasto. Tortownicę wstawić do nagrzanego do 165°C piekarnika na środkową półkę i piec 30 minut bez termoobiegu.Następnie wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na około 15 minut. Następnie tortownicę z ciastem odstawić do całkowitego wystygnięcia.

FRUŻELINA WIŚNIOWA: owoce przełożyć do rondelka i odstawić na chwilę, aż się lekko rozmrożą. Następnie postawić na gazie, doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty. Syrop z wiśni wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem i wlać do gotujących się wiśni. Energicznie mieszając zagotować. Odstawić do przestygnięcia.

KREM: mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Mascarpone lekko wymieszać na jednolitą masę, następnie dodać ubitą śmietanę i całość zmiksować na niskich obrotach miksera.

WYKONANIE: biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat umieścić na paterze i nasączyć go 1/3 mieszaniny nalewki, syropu i soku z cytryny. Wyłożyć połowę frużeliny wiśniowej, a następnie 1/3 kremu. Z drugim blatem zrobić tak samo, a trzecią część biszkoptu tylko nasączyć i posmarować kremem. Tort udekorować wiórkami czekolady i wiśniami kandyzowanymi.
Tort kakaowy z frużeliną wiśniową
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier bez przerywania ubijania.
Tort kakaowy z frużeliną wiśniową
Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.
Tort kakaowy z frużeliną wiśniową
Następnie tortownicę z ciastem odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Tort kakaowy z frużeliną wiśniową
WYKONANIE: biszkopt przekroić na 3 blaty.
Tort kakaowy z frużeliną wiśniową
Tort udekorować wiórkami czekolady i wiśniami kandyzowanymi.
Tort kakaowy z frużeliną wiśniową