Sposób przygotowania:
Torcik kakaowy z wiśniamiETAP 1:
Jajka ubić z cukrem mikserem do białości i zgęstnienia masy na najwyższych obrotach.
ETAP 2:
Do jajek wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mikserem delikatnie połączyć składniki na najniższych obrotach.
ETAP 3:
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35 minut do suchego patyczka, ciasto po upieczeniu wyjąć z formy na kratkę i wystudzić dobrze.
ETAP 4:
Wystudzone ciasto przekroić na połowę, wiśnie wylać na durszlak na misce, do soku dodać sok z cytryny i nasączać łyżka blaty ciasta.
ETAP 5:
Proszek kremu wsypać do naczynia, ja daję mniej mleka niż w opisie, więcej masła i dodatkowo kakao, mikserem ubić sam proszek z mlekie, kakao, gdy zgęstnieje dodać miękkie masło i utrzeć do gładkiego kremu.
ETAP 6:
Większą połowę kremu rozsmarować na pierwszym blacie ciasta, dodać wiśnie i wymieszać w krem.
ETAP 7:
Na krem położyć drugi blat, delikatnie docisnąć i resztę kremu rozsmarować na wierzchu i na boku tortu.
ETAP 8:
Na wierzch tortu rozłożyć wiśnie i posypać zmielonymi orzeszkami ziemnymi, schować do lodówki najlepiej na całą noc.