Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy z wiśniami
Ciasto: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, ucieramy dalej, aż białka nabiorą lekkiego połysku. Dodajemy po jednym żółtku i odstawiamy robot. Dalej robimy już ręcznie, mieszając plastikową lub drewnianą łopatką. Bardzo delikatnie, mieszamy i dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Na dno tortownicy wykładamy papier do pieczenia, boków nie smarujemy i przelewamy ciasto. W piekarniku nagrzanym ( góra/dół) do 180 stopni pieczemy około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem i jak jest już suchy to ciasto wyjmujemy i całkowicie studzimy. Zimne kroimy na trzy blaty- jeżeli góra jest wypukła to ja obracam ciasto do góry dnem Frużelina Wiśnie przekładamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody, dodajemy cukier i na małym ogniu zagotowujemy. Ja gotowałam około 5 minut, W reszcie wody rozmieszałam skrobię- będzie dość gęste i wlewamy do gotujących sie wiśni. Zagotowujemy ponownie- powstanie nam kisiel, jeżeli jest bardzo gęsty, do dolewamy jeszcze 2-3 łyżki wody. Studzimy. Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia i zagotowujemy- studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier i zimną żelatynę. Teraz już składamy ciasto: Na dół tortownicy układamy 1 blat ciasta, wykładamy połowę frużeliny, na to 1/3 bitej śmietany. Drugi blat to powtórka- frużelina i śmietana. Trzeci blat i już sama śmietana- wkładamy do lodówki minimum na 3 godziny. Po tym czasie ubijamy szklankę śmietany z fixem, smarujemy nią boki tortu, robimy np rozetki i ścieramy czekoladę Smacznego:)