Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Torcik ,,Kubusiowy''

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Lekki i pyszny, zna go chyba każdy. Pyszna masa z soku, delicje i pianka. Coś pysznego. Taki torcik jest idealny na deser. Myślę, że posmakuje również dzieciom.

Torcik ,,Kubusiowy''

Składniki:

Torcik ,,Kubusiowy''

Biszkopt:

Masa:

  • 1 litr soku pomarańczowego(sok Kubuś lub Pysio)
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe

Pianka:

  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka pomarańczowa

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie delicji o smaku pomarańczowym (15 dag)
  • 4 kostki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Torcik ,,Kubusiowy''
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy ciasto. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczony biszkopt studzimy.

2. Połowę soku wlewamy do garnka i zagotowujemy. W drugiej połowie rozpuszczamy dokładnie budynie, które wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy chwilę do zgęstnienia, cały czas mieszając energicznie, żeby nie było grudek.

3. Masę lekko studzimy i wykładamy na biszkopt. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

4. Na zimną masę układamy delicje.

5. Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy .Śmietankową piankę wykładamy na delicje.

6. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie posypujemy nią torcik.

7. Torcik wkładamy do lodówki do stężenia.