zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Torcik z masą kubusiową i śmietanową

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Postanowiłam wypróbować masę kubusiową i jest smaczna

Torcik z masą kubusiową i śmietanową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik z masą kubusiową i śmietanową

 

  • Biszkopt :
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa kubusiowa :
  • 950 ml soku Kubuś ( może być dowolny smak )
  • 1 szk wody
  • 3 budynie śmietankowe ( po 30 g )
  • 3 łyżki cukru
  • Masa śmietanowa :
  • 350 ml śmietany 30 %
  • 1 szk gorącej przegotowanej wody
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • posypka kolorowa do ciast

Sposób przygotowania:

Torcik z masą kubusiową i śmietanową
Biszkopt :

Białka oddzielić od żółtek i ubić je z cukrem i cukrem pudrem na sztywno. Dodać żółtka i chwilę mieszać aż się połączą. Następnie dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wysmarowanym margaryną i wysypanym bułką tartą. Biszkopt piec 40 minut w 150 stopniach a potem całkowicie go wystudzić po wyjęciu z formy i przekroić na 3 placki.



Masa kubusiowa :

Sok wlać do garnka i zagotować. Budynie wsypać do wody, dodać cukier i wymieszać. Do gotującego się soku wlać mieszankę budyniu i energicznie mieszając zagotować i chwilę jeszcze gotować. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm a na jej dno ułożyć pierwszy krążek ciasta. Wylać połowę gorącej masy tak aby wlała się w szczelinę miedzy biszkoptem a tortownicą i a resztę rozsmarować po biszkopcie. Przykryć drugim krążkiem i wylać drugą część masy tak samo jak pierwszą i przykryć trzecim krążkiem. Całość przestudzić i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy.



Masa śmietanowa :

Galaretkę pomarańczową rozpuścić dokładnie w szklance wody i zostawić do lekkiego stężenia. Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno a pod koniec ubijania dodać galaretkę i wymieszać. Galaretkę wstawić do lodówki aby się lekko ścięła ale tak aby można nią było dekorować tort. Tort wyjąć z lodówki i zdjąć obręcz. Masę śmietanową nałożyć do dekodera lub rękawa cukierniczego i dowolnie udekorować nią tort na górze. Na koniec tor posypać posypką i ponownie wstawić go do lodówki na około 40 minut.
Torcik z masą kubusiową i śmietanową
ipiec biszkopt i po wystudxzneiu pokroić na balty
Torcik z masą kubusiową i śmietanową
przekładać balty masą kubusiową w większej tortwnicy
Torcik z masą kubusiową i śmietanową
zalać masą biszkopty i przykryć ostatnim krążkiem
Torcik z masą kubusiową i śmietanową
gotowy tort udekorować masą śmietanową i posypką