Sposób przygotowania:
Torcik z masą kubusiową i śmietanową
Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek i ubić je z cukrem i cukrem pudrem na sztywno. Dodać żółtka i chwilę mieszać aż się połączą. Następnie dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wysmarowanym margaryną i wysypanym bułką tartą. Biszkopt piec 40 minut w 150 stopniach a potem całkowicie go wystudzić po wyjęciu z formy i przekroić na 3 placki.
Masa kubusiowa :
Sok wlać do garnka i zagotować. Budynie wsypać do wody, dodać cukier i wymieszać. Do gotującego się soku wlać mieszankę budyniu i energicznie mieszając zagotować i chwilę jeszcze gotować. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm a na jej dno ułożyć pierwszy krążek ciasta. Wylać połowę gorącej masy tak aby wlała się w szczelinę miedzy biszkoptem a tortownicą i a resztę rozsmarować po biszkopcie. Przykryć drugim krążkiem i wylać drugą część masy tak samo jak pierwszą i przykryć trzecim krążkiem. Całość przestudzić i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy.
Masa śmietanowa :
Galaretkę pomarańczową rozpuścić dokładnie w szklance wody i zostawić do lekkiego stężenia. Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno a pod koniec ubijania dodać galaretkę i wymieszać. Galaretkę wstawić do lodówki aby się lekko ścięła ale tak aby można nią było dekorować tort. Tort wyjąć z lodówki i zdjąć obręcz. Masę śmietanową nałożyć do dekodera lub rękawa cukierniczego i dowolnie udekorować nią tort na górze. Na koniec tor posypać posypką i ponownie wstawić go do lodówki na około 40 minut.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je z cukrem i cukrem pudrem na sztywno. Dodać żółtka i chwilę mieszać aż się połączą. Następnie dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wysmarowanym margaryną i wysypanym bułką tartą. Biszkopt piec 40 minut w 150 stopniach a potem całkowicie go wystudzić po wyjęciu z formy i przekroić na 3 placki.
Masa kubusiowa :
Sok wlać do garnka i zagotować. Budynie wsypać do wody, dodać cukier i wymieszać. Do gotującego się soku wlać mieszankę budyniu i energicznie mieszając zagotować i chwilę jeszcze gotować. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm a na jej dno ułożyć pierwszy krążek ciasta. Wylać połowę gorącej masy tak aby wlała się w szczelinę miedzy biszkoptem a tortownicą i a resztę rozsmarować po biszkopcie. Przykryć drugim krążkiem i wylać drugą część masy tak samo jak pierwszą i przykryć trzecim krążkiem. Całość przestudzić i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy.
Masa śmietanowa :
Galaretkę pomarańczową rozpuścić dokładnie w szklance wody i zostawić do lekkiego stężenia. Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno a pod koniec ubijania dodać galaretkę i wymieszać. Galaretkę wstawić do lodówki aby się lekko ścięła ale tak aby można nią było dekorować tort. Tort wyjąć z lodówki i zdjąć obręcz. Masę śmietanową nałożyć do dekodera lub rękawa cukierniczego i dowolnie udekorować nią tort na górze. Na koniec tor posypać posypką i ponownie wstawić go do lodówki na około 40 minut.
Cukiereczek13
edytaha
To ja też sobie pozwolę, przynajmniej wirtualnie :)
zewa
gusia1000
zbysiowa
zewa
Masz rację nie za słodkie, super jest :)
2milutka
zewa
U mnie wszytko zjedzą, hi, hi. Fakt, ma inny smak ale ze śmietaną fajnie się skomponował.
monikaT83
zewa
Moniczko bo się zarumienię, bardzo dziękuję Ci za miłe słowa. A pomysły same przychodzą, masz tego przykład także na swojej osobie :)
monikaT83
Twoje wypieki takie perfekcyjne:) i o Twoich wypiekach i daniach tak myślę,szczerze:)))
Kurczę ale się rozpisała hihi:)
mysza75