justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Torcik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Najlepiej zostawić na noc w lodówce.

Torcik na zimno Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Torcik na zimno

 

  • śmietanka 30% 400 ml
  • jogurt naturalny gęsty 350 g
  • cukier puder 4 łyżki
  • żelatyna 2 łyżki
  • biszkopty okrągłe 1 paczka
  • galaretka truskawkowa 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Torcik na zimno
Śmietankę należy ubić na bardzo sztywną pianę. Do ubitej dodajemy jogurt naturalny i wsypujemy cukier puder. Masę należy delikatnie wymieszać. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Żelatynę dodajemy do ubitej śmietanki i dokładnie wszystko mieszamy. Na dno tortownicy układamy biszkopty i zalewamy je masą. Wstawiamy do lodówki, aby torcik się zsiadł. Galaretkę rozrabiamy w nieco mniejszej ilości wody. Tężejąca wykładamy na sernik. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Torcik na zimno
Etap 1 torcik musi dobrze zastygnąć zanim go pokroimy
Torcik na zimno
Etap 2 a tak wygląda po przekrojeniu....