aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

torcik owocowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszny torcik z owocami, polecam

torcik owocowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

torcik owocowy

 

  • biszkopt:

 

 

  • poncz:

 

  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • sok z połowy cytryny,
  • 3 łyżeczki cukru.

 

  • krem:

 

  • 250 g serka mascarpone,
  • 300 ml kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • owoce: kiwi, winogrona, nektarynki.

Sposób przygotowania:

torcik owocowy
Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i kakao. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do nich proszek do pieczenia. Do białek dodajemy żółtka i powoli mieszamy. Na koniec dodajemy mąki wraz z kakao i delikatnie mieszamy łopatką. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w 160 stopniach. krem: serek mascarpone miksujemy ze schłodzoną kremówką. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.Owoce kroimy w kosteczkę. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 blaty. Ja użyłam 2 blaty do zrobienia mojego torcika. Jeden przekroiłam na pół i powstały mi dwa małe blaty. Pierwszą połówkę nasączyłam ponczem, nałożyłam masę z owocami, położyłam drugą połówkę i przykryłam kremem. Cały torcik dookoła smarujemy kremem. Drugi biszkopt pokruszyłam i obsypałam nim torcik ;) W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, energicznie mieszając. Następnie wlewamy sok z cytryny.
torcik owocowy
nasaczony biszkopt smarujemy masa smietanowa
torcik owocowy
nakladamy owoce iprzykrywamy drugim biszkoptem
torcik owocowy
caly torcik obkladamy kremem dookola dokladnie
torcik owocowy
na koniec obsypujemy torcik pokruszonym biszkoptem