Sposób przygotowania:
Torcik piłka - dla dużego i małego fana
1.Ciasto czekoladowe: Mleko, olej i jajka powinny być w temperaturze pokojowej ( należy wyciągnąć je z lodówki około 2 godziny przed użyciem) Mokre składniki krótko zmiksować. Suche wymieszać ze sobą, dodać do mokrych i wymieszać tylko do połączenia się składników (ma powstań dość gęste, jednolite ciasto) Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 24x35cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st.C i przez około 15-20 minut. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić na kratce.2.Krem: Śmietanę 36% ubić na sztywno. Gdy będzie mieć odpowiednią konsystencje dodać cukierpuder i śmietan- fix, ponownie zmiksować. Bitą śmietanę podzielić na 3 różne części ( I- duża, II- średnia, III- mała) Do najmniejszej dodać maliny, do średniej czekoladę (wcześniej rozpuścić ją w kąpieli wodnej z kakao i 2-3 łyżkami mleka, ostudzić) wymieszać. Do części największej nic nie dodawać.3. Miskę o średnicy górnej obręczy około 12cm. Wyłożyć folią aluminiową.4. Z przestudzonego ciasta czekoladowego wyciąć 3 różnej wielkości koła. Jedno małe, drugie średnie, trzecie duże ( wielkość kół zależy od wymiarów waszej miski. Małe kółeczko ma bez problemu wejść na dno miski, średnie do połowy, a duże - na obręcz miski.) 5. Na dno miski umieścić najmniejsze kółko czekoladowe. Posmarować go niewielką ilością dżemu, na dżem wyłożyć krem malinowy i płatki migdałowe. Na migdały położyć średnie kółko czekoladowe i docisnąć. Wysmarować dżemem, a na dżem dać 2/3 kremu czekoladowego i płatki migdałowe. Przykryć ostatnim, największym kółkiem czekoladowym i docisnąć. Miskę z torcikiem schłodzić w lodówce do stężenia ( około 1 godziny lub dłużej) 6. Gdy tort stężeje wyjąć go z lodówki i odwrócić tak, aby miska była do góry nogami. Powoli i delikatnie ściągnąć miskę, a następnie folię aluminiową. Torcik udekorować na kształt piłki za pomocą kremu czekoladowego i zwykłego (część, do której nic nie dodawaliśmy) Schłodzić w lodówce. Dekorując pomogłam sobie zdjęciem piłki. Polecam!