blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Torcik prezentowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetne ciasto na prawde warto spróbować.

Torcik prezentowy

Składniki:

Torcik prezentowy

 

  • 120 g mąki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • tłuszcz do formy
  • 2 mandarynki lub kiwi
  • 2 tabliczki białej lub ciemnej czekolady (200 g)
  • kremówki
  • 2 opakowania kolorowej posypki

Sposób przygotowania:

Torcik prezentowy
Mąkę, cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło, jajka i sól dobrze utrzeć. Tortownicę wysmarować tłuszczem, włożyć połowę ciasta, piec 30 min w temp. 175°C, wyjąć, ostudzić. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta. Mandarynki umyć, obrać, podzielić na cząstki, obrać z osłonek. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając połączyć ze śmietaną. Jedno ciasto posmarować jedną trzecią gorącej czekolady, ułożyć cząstki mandarynek, przykryć drugim. Wierzch i boki wać pozostałą dą, udekorować posypką.