czarnulkaxs

czarnulkaxs

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Torcik Raffaelo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny i łatwy do przyżądzenia torcik ;)

Torcik Raffaelo

Składniki:

Torcik Raffaelo

 

  • BISZKOPT:
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki cukru
  • pól szklanki mąki pszennej lub tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczennia
  • KREM:
  • Krem do tortów śmietankowy bądz waniliowy
  • 300 ml mleka
  • opakowanie wiórków kokosowych
  • opakowanie migdałów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • aromat do ciasta kokosowy i migdalowy( nie koniecznie)
  • POSYPKA:
  • łyzka czubata cukru
  • łyzka mielonych migdałów
  • pol opakowania wiorkow kokosowych
  • łyżka masła

 

  • Dodatkowo pacz do namoczenia biszkoptu

Sposób przygotowania:

Torcik Raffaelo
Przygotować biszkopt:
Ubić pianę z białek z dodatkiem cukru. Żółtka z proszkiem do pieczenia wymieszać i dodać do piany. Ubić. Dodawać po trochu mąkę. Wymieszać delikatnie. Na tortownicę z wysmarowanym olejem i posypanym mąką dnem wylać ciasto. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w 180*C. Po wystudzeniu biszkopt podzielić na dwie części. Każdą nasączyć ponczem.
Krem przygotować wg wskazówek na opakowaniu, podzielić na dwie części. Do jednej dodać zmielone wiórki kokosowe, 2 krople aromatu kokosowego i łyżkę cukru pudru. Do drugiej dodać zmielone migdały, 2 krople aromatu migdałowego i łyżkę cukru pudru. Przygotować posypkę: przesmażyć na złoty kolor na Kasi z łyżką cukru pozostałe wiórki i migdały. Ostudzić. Przełożenie ciasta:
biszkopt-krem kokosowy-biszkopt-krem migdałowy-posypka. Tort schłodzić przed podaniem co najmniej 2h.
Smacznego