Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Torcik serduszko kolorowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto w kształcie serduszka. Każda warstwa ciasta w innym kolorze, przełożone kremem z serka mascarpone i nutelli.

Torcik serduszko kolorowe

Składniki:

Torcik serduszko kolorowe

 

  • CIASTO:

 

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • jajka - 3 szt
  • cukier - 1 i 1/3 szkl
  • olej - 1 i 1/3 szkl
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • Szpinak mrożony rozdrobniony - 2000 g
  • kakao - 3 łyżeczki
  • kisiel w proszku - 1 op
  • MASA:
  • śmietana 36% - 500 ml
  • cukier puder - 3 łyżki
  • serek mascarpone - 250g
  • krem czekoladowy np nutella

Sposób przygotowania:

Torcik serduszko kolorowe
Jajka całe ucieramy z cukrem, gdy powiększą objętość wlewamy powoli olej cały czas ucierając mikserem, na końcu stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Ciasto dzielimy na 3 części, do pierwszej dodajemy kisiel w proszku i mieszamy dokładnie, do drugiej dodajemy rozmnożony i odsączony szpinak i dokładnie mieszamy,do trzeciej części dodajemy kakao w proszku i dokładnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy w kształcie serca wyłożonej papierem.

Piekarnik nagrzewamy do 180stC i pieczemy ok 25 minut.

Każdy kolor pieczemy osobno. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Górną część ciasta skroić i skruszyć. pozostałe ciasto przekroić na 3 części. Z ciasta brązowego i zielonego skrawamy delikatnie wierzch i drobno kruszymy.

Śmietanę wlać do wysokiej miski i zacząć ubijać na sztywno, w połowie ubijania dosypać cukier i dodać serek mascarpone i ubijać na sztywno.

Pierwszą część ciasta przekładamy masą, przykrywamy drugą częścią, teraz wykładamy kolejną część masy śmietanowej i kolejna część ciasta, teraz smarujemy cisto kremem czekoladowym np nutellą, następnie dodajemy resztę masy, wyrównujemy i na wierzchu posypujemy pokruszonym ciastem.

Chłodzimy około 3 godzin.