Sposób przygotowania:
Torcik serduszko kolorowe
Jajka całe ucieramy z cukrem, gdy powiększą objętość wlewamy powoli olej cały czas ucierając mikserem, na końcu stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Ciasto dzielimy na 3 części, do pierwszej dodajemy kisiel w proszku i mieszamy dokładnie, do drugiej dodajemy rozmnożony i odsączony szpinak i dokładnie mieszamy,do trzeciej części dodajemy kakao w proszku i dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy w kształcie serca wyłożonej papierem.
Piekarnik nagrzewamy do 180stC i pieczemy ok 25 minut.
Każdy kolor pieczemy osobno. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Górną część ciasta skroić i skruszyć. pozostałe ciasto przekroić na 3 części. Z ciasta brązowego i zielonego skrawamy delikatnie wierzch i drobno kruszymy.
Śmietanę wlać do wysokiej miski i zacząć ubijać na sztywno, w połowie ubijania dosypać cukier i dodać serek mascarpone i ubijać na sztywno.
Pierwszą część ciasta przekładamy masą, przykrywamy drugą częścią, teraz wykładamy kolejną część masy śmietanowej i kolejna część ciasta, teraz smarujemy cisto kremem czekoladowym np nutellą, następnie dodajemy resztę masy, wyrównujemy i na wierzchu posypujemy pokruszonym ciastem.
Chłodzimy około 3 godzin.
Ciasto przekładamy do formy w kształcie serca wyłożonej papierem.
Piekarnik nagrzewamy do 180stC i pieczemy ok 25 minut.
Każdy kolor pieczemy osobno. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Górną część ciasta skroić i skruszyć. pozostałe ciasto przekroić na 3 części. Z ciasta brązowego i zielonego skrawamy delikatnie wierzch i drobno kruszymy.
Śmietanę wlać do wysokiej miski i zacząć ubijać na sztywno, w połowie ubijania dosypać cukier i dodać serek mascarpone i ubijać na sztywno.
Pierwszą część ciasta przekładamy masą, przykrywamy drugą częścią, teraz wykładamy kolejną część masy śmietanowej i kolejna część ciasta, teraz smarujemy cisto kremem czekoladowym np nutellą, następnie dodajemy resztę masy, wyrównujemy i na wierzchu posypujemy pokruszonym ciastem.
Chłodzimy około 3 godzin.