Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Jabłecznik z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Masz ochotę na coś słodkiego do kawy, wypróbuje przepis poniżej. Jabłecznik z budyniem, jabłkami oraz posypany kruszonką, czy to nie brzmi zachęcająco?

Jabłecznik z budyniem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jabłecznik z budyniem

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z budyniem

I

Jabłecznik z budyniem
Przygotowanie ciasta, wszystkie składniki na cisto łączymy, wyrabiamy cisto.

1. Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wbijam trzy całe jajka, dodaję same dwa żółtka jajek oraz wlewam rozpuszczoną, ostudzoną margarynę. Wyrabiam ciasto, następnie dzielę na połowę, jedną połowę owijam woreczkiem foliowym i chowam do zamrażalnika a drugą rozwałkowuję i wykładam dno formy. Ciasto posypuję bułką tartą.

II

Jabłecznik z budyniem
Przygotowanie jabłek, jabłka obieramy, kroimy, układamy na cieście.

2. Jabłka obieram, kroję w plasterki, układam na cieście. Jabłka posypuję cynamonem.

III

Jabłecznik z budyniem
Przygotowanie budyniu, budyń gotujemy, następnie wylewamy na jabłka.

3. Do garnuszka wlewam dwie szklanki mleka, gotuję. W pozostałej ilości mleka rozpuszczam budynie z cukrem, czekam aż mleko się zagotuje i wlewam mleko z budyniami, mieszając energicznie. Masa ma być gęsta, ale nie sztywna. Gorący budyń wylewam na jabłka i rozprowadzam po całości.

IV

Jabłecznik z budyniem
Przygotowanie kruszonki z ciasta.

4. Wyjmuję ciasto z zamrażalnika i ścieram na tarce o dużych oczkach, posypując wierzch ciasta.

V

Jabłecznik z budyniem

5. Ciasto piekę w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180°C.
6. Ciasto gotowe, można posypać cukrem pudrem.
7. Smacznego.

VI

Jabłecznik z budyniem

5. Ciasto piekę w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180°C.
6. Ciasto gotowe, można posypać cukrem pudrem.
7. Smacznego.