Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Bezowy torcik z kremem śmietankowo-porzeczkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny torcik bezowy z lekko kwaśnym kremem. Idealny na niedzielny podwieczorek. Do takiego torciku pasuje mocna czarna kawa. Polecam.

Bezowy torcik z kremem śmietankowo-porzeczkowym

Składniki:

Bezowy torcik z kremem śmietankowo-porzeczkowym

Beza:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru

Krem:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (u mnie domowej roboty, taki jest najlepszy)

Sposób przygotowania:

Bezowy torcik z kremem śmietankowo-porzeczkowym
1. Beza: Bardzo zimne białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Ubijanie mojej bezy trwa bardzo długo, staram się żeby piana była sztywna i lśniąca.

2. Formowanie: Blaszki wykładamy papierem do pieczenia, pianę dzielimy na cztery części, wykładamy do blaszek formując koła.

3. Pieczenie: Następnie blaty wkładamy do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do dokładnego wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszek.

4. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku, ubijamy, dodajemy dżem i ponownie ubijamy.

5. Przekładanie: Zimne blaty bezowe przekładamy gotowym kremem. Torcik jest gotowy do podania. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Średnica blatów bezowych dowolna.

Krem można usztywnić rozpuszczoną galaretką w mniejszej ilości wody lub jedną łyżką żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody.