dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 214]

Tort sernikowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nietypowy tort zrobiony z blatów sernikowych o smaku białej i gorzkiej czekolady. Przełożyłam go lekkim, śmietanowym kremem ze świeżymi owocami.

Tort sernikowy

Składniki:

Tort sernikowy

masa serowa

  • 8 jajek
  • 300 g cukru
  • 1 kg sera
  • 350 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 ml oleju
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady

masa

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • ok. 1 i 1/2 szklanki borówek amerykańskich

dekoracja

  • 6 kostek czekolady
  • świeże owoce

Sposób przygotowania:

Tort sernikowy
Do dużej miski wyłożyć ser, dodać kwaśną śmietanę, cukier, całe jajka, budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną , cukier waniliowy oraz olej. Zmiksować. Powstałą serową masę podzielić na 3 równe części.

Do dwóch części wlać po 50 g rozpuszczonej białej czekolady, krótko zmiksować. 

Do drugiej części wlać rozpuszczoną gorzką czekoladę, krótko zmiksować.

Rozlać do trzech jednakowych tortownic o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 50-55 minut. Całkowicie ostudzić.

Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier puder, miksując wlewać kremówkę aż do uzyskania jednolitego kremu, niezbyt długo by się nie zważył.

Podzielić na 4 części. 

Na blat sernika z białą czekoladą wyłożyć 1/4 kremu, posypać częścią borówek, przykryć blatem sernika z ciemną czekoladą, wyłożyć następną 1/4 kremu, posypać borówkami. Nałożyć drugi blat z białej czekolady. Wierzch i boki pokryć resztą kremu. 

Udekorować mleczną czekoladą startą na tarce o dużych oczkach oraz świeżymi owocami.