Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Tort serowy na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny,lekki sernik na zimno. Masa z dodatkiem mielonego sera, jogurtu truskawkowego, cukru pudru i galaretki truskawkowej jest puszysta i wyjątkowo delikatna.

Tort serowy na zimno

Składniki:

Tort serowy na zimno

 

  • Cienki gotowy biszkopt na wymiar tortownicy o średnicy 28 cm
  • Masa serowa:
  • 80 dag sera mielonego (może być z wiaderka)
  • 40 dag jogurtu truskawkowego z owocami ( gęsty )
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Dodatkowo:
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Tort serowy na zimno

Przygotowanie masy serowej :

Tort serowy na zimno
Ser mielony,jogurt truskawkowy miksujemy z cukrem pudrem a następnie z tężejącą galaretką

Galaretki rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Do miski przekładamy ser, jogurt, cukier puder i dokładnie miksujemy. Następnie łączymy z tężejącą galaretką.

Składanie tortu :

Tort serowy na zimno
Na biszkopt wylewamy tężejącą masę serową ,wciskamy w nią połowę truskawek a resztę truskawek układamy na wierzchu

Truskawki myjemy. Osuszamy, szypułkujemy. Na spód tortownicy dajemy biszkopt. Na biszkopt wylewamy tężejącą masę serową.
Połowę truskawek wciskamy w masę serową. Drugą połowę truskawek układamy na masie serowej.

Etap końcowy:

Tort serowy na zimno
Masę serową z truskawkami zalewamy tężejącą galaretką

Galaretki rozpuszczamy w 3 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zaczyna tężeć wylewamy ją na masę serową z truskawkami. Tort wkładamy do lodówki na noc do stężenia.