Sposób przygotowania:
Mleczny tort serowyETAP 1:
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić. Kiedy białka zaczną sztywnieć ustawić obroty miksera na najwyższe i porcjami, łyżka po łyżce wsypywać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek oraz kakao przesiać i wsypać do masy.
Łopatką delikatnie wmieszać, dodając na końcu olej. Wlać do tortownicy o średnicy 25 cm z papierem na dnie. Nie smarować brzegów formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30 min. Po tym czasie wyciągnąć biszkopt z piekarnika i upuścić formę z ciastem na podłogę z wysokości 50 cm.
Wystudzić w foremce. Przekroić na cztery części i każdą z nich skropić delikatnie ponczem, np herbatą z cytryną.
ETAP 2:
Jajko wymieszać z mąką ziemniaczaną i odstawić. Do do garnka włożyć masło,cukier i wlać mleko. Podgrzewać, aż masło się rozpuści i całość zagotuje. Mleko w proszku przesiać, aby nie było grudek i wsypać do garnka. Wymieszać energicznie.
Dołożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Wlać rozmieszane jajko i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze.
ETAP 3:
Połowę masy przelać do drugiego garnka i rozpuścić w jednej z nich czekoladę. Kiedy masy zaczną gęstnieć przełożyć nimi blaty biszkopta.
Odłożyłam dwie łyżki masy czekoladowej, którą udekorowałam wierzch w formie kropek wyciskanych z rękawa cukierniczego. Na wierzch położyłam folię spożywczą, którą docisnęłam i wygładziłam.
Ściągnęłam ją jak masa sernikowa całkowicie stężała. Smacznego :)
Magdalena88
niezły kąsek
Mniam1