SUPERPRZEPIS

Torcik serowy w wersji light

  • 3
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Torcik serowy w wersji light Więcej zdjęć (4)

Za kilka dni mamy z Mężem 10 rocznicę ślubu i w ten weekend świętowaliśmy z rodzinką z tej okazji i oczywiście nie mogło zabraknąć tortu. A w związku z tym,że prowadzę dietę tort musiał być w wersji light. W 100 g jest 126 kcal.

Składniki:

Torcik serowy w wersji light

 

Sposób przygotowania:

Torcik serowy w wersji light

Biszkopt:

Torcik serowy w wersji light
Białka ubić na sztywno i dodać stevię i cukier

W miseczce wymieszać wszystkie rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Cukier wymieszać ze stevia w kolejnej miseczce. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać cukry cały czas miksując.

ETAP 2:

Torcik serowy w wersji light
następnie dodać żółtka i sypkie składniki

W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku cały czas mieszając robotem. Następnie w dwóch partiach dodać sypkie składniki i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać do tortownicy 17 cm i piec w 180 st około 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i zostawić na całą noc. Kolejnego dnia przekroić na dwa blaty.

Masa serowa:

Torcik serowy w wersji light
truskawki dusić do miękkości ze stevią w rondelku

Truskawki opłukać, osuszyć i pozbawić szypułek. Przełożyć do rondelka, dodać stevię i sok z cytryny. Dusić aż owoce puszczą sok i zrobią się miękkie.

ETAP 4:

Torcik serowy w wersji light
miękkie truskawki zblednować i dodać żelatynę

Zdjąć z ognia i zblendować. Dodać łyżkę żelatyny i dokładnie wymieszać. Ostudzić.

ETAP 5:

Torcik serowy w wersji light
biały ser dwukrotnie zmielić w maszynce

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Ser biały dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa.

ETAP 6:

Torcik serowy w wersji light
ser i jogurt utrzec na gładka masę mikserem

Następnie przełożyć do misy miksera i utrzeć na gładko z jogurtem grecki. Cały czas ucierając dodać cukier puder, syrop z agawy o resztę stevii. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać żelatynę i dokładnie wymieszać robotem, aby nie było grudek. Następnie masę podzielić na dwie części. Jasna masa powinna mieć około 500 g i dodać do niej wiórki koksowe i połączyć razem.

ETAP 7:

Torcik serowy w wersji light
do jasnej masy dodać mus truskawkowy

Do reszty masy dodać mus truskawkowy i wymieszać robotem. Różową masę odłożyć do lodówki na około 15 minut. W między czasie czereśnie umyć, osuszyć i pozbawić pestek.

Wykonanie:

Torcik serowy w wersji light
na jasną masę wyłożyć czereśnie i lekko wcisnać je

Na paterę położyć pierwszy blat biszkoptu i nasączyć go ponczem przygotowanym z soku cytrynowego i wody. Zapiąć obręcz tortownicy i na biszkopt nałożyć masę różową i delikatnie wyrównać. Następnie dać białą masę, wyrównać ją i delikatnie wcisnąć czereśnie. Nałożyć drugi biszkopt i również go nasączyć. Odłożyć do lodówki na całą noc.

Dekoracja:

Torcik serowy w wersji light
do serka wiejskiego dodać stevię i zmiksować

Kolejnego dnia delikatnie wyjąć tort z obręcz ( u mnie wydarzył się mały wypadek i dlatego tort ma taki nie typowy kształt). Do blendera przełożyć serek wiejski, dodać stevie i zmiksować na gładko. Delikatnie rozsmarować serek na wierzchu i bokach tortu. Z wierzchu udekorować czereśniami a boki truskawkami pokrojonymi w plastry. Wstawić do lodówki na jeszcze godzinę.
Smacznego!