Sposób przygotowania:
Torcik serowy w wersji lightBiszkopt:

W miseczce wymieszać wszystkie rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Cukier wymieszać ze stevia w kolejnej miseczce. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać cukry cały czas miksując.
ETAP 2:

W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku cały czas mieszając robotem. Następnie w dwóch partiach dodać sypkie składniki i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać do tortownicy 17 cm i piec w 180 st około 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i zostawić na całą noc. Kolejnego dnia przekroić na dwa blaty.
Masa serowa:

Truskawki opłukać, osuszyć i pozbawić szypułek. Przełożyć do rondelka, dodać stevię i sok z cytryny. Dusić aż owoce puszczą sok i zrobią się miękkie.
ETAP 4:

Zdjąć z ognia i zblendować. Dodać łyżkę żelatyny i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
ETAP 5:

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Ser biały dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa.
ETAP 6:

Następnie przełożyć do misy miksera i utrzeć na gładko z jogurtem grecki. Cały czas ucierając dodać cukier puder, syrop z agawy o resztę stevii. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać żelatynę i dokładnie wymieszać robotem, aby nie było grudek. Następnie masę podzielić na dwie części. Jasna masa powinna mieć około 500 g i dodać do niej wiórki koksowe i połączyć razem.
ETAP 7:

Do reszty masy dodać mus truskawkowy i wymieszać robotem. Różową masę odłożyć do lodówki na około 15 minut. W między czasie czereśnie umyć, osuszyć i pozbawić pestek.
Wykonanie:

Na paterę położyć pierwszy blat biszkoptu i nasączyć go ponczem przygotowanym z soku cytrynowego i wody. Zapiąć obręcz tortownicy i na biszkopt nałożyć masę różową i delikatnie wyrównać. Następnie dać białą masę, wyrównać ją i delikatnie wcisnąć czereśnie. Nałożyć drugi biszkopt i również go nasączyć. Odłożyć do lodówki na całą noc.
Dekoracja:

Kolejnego dnia delikatnie wyjąć tort z obręcz ( u mnie wydarzył się mały wypadek i dlatego tort ma taki nie typowy kształt). Do blendera przełożyć serek wiejski, dodać stevie i zmiksować na gładko. Delikatnie rozsmarować serek na wierzchu i bokach tortu. Z wierzchu udekorować czereśniami a boki truskawkami pokrojonymi w plastry. Wstawić do lodówki na jeszcze godzinę.
Smacznego!
Beatris
monikaT83
mysza75