iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Torcik truskawkowo-czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Torcik jest bardzo kremowy i lekki, w sam raz na letnie poranki do kawy. Idealnie poprawia humor na cały dzień.

Torcik truskawkowo-czekoladowy

Składniki:

Torcik truskawkowo-czekoladowy

Biszkopt

  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju.

Krem i dodatki

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowo-czekoladowy

ETAP 1:

Ubijamy na sztywno białka, gdy piana jest błyszcząca to wsypujemy porcjami cukier ubijając dalej. Dodajemy po jednym żółtku, mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy do masy powoli, wlewamy olej. Pieczemy biszkopt przez 40 minut w temp. 160 stopni.

Po wystudzeniu należy podzielić na 3 części. Należy ubić śmietanę z cukrem pudrem, następnie dodać mascarpone. Czekoladę (2 tabliczki) roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy do masy, wrzucamy truskawki pokrojone w kostkę.

Spody należy nasączyć kompotem. Przełożyć kremem. Dekorujemy tort truskawkami oraz czekoladą (1 pozostałą tabliczką) roztopioną w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietany 18%.

W 3 łyżkach gorącej wody roztapiamy żelatynę. Smarujemy truskawki, aby pięknie się błyszczały.