Sposób przygotowania:
Torcik truskawkowo-czekoladowyETAP 1:
Ubijamy na sztywno białka, gdy piana jest błyszcząca to wsypujemy porcjami cukier ubijając dalej. Dodajemy po jednym żółtku, mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy do masy powoli, wlewamy olej. Pieczemy biszkopt przez 40 minut w temp. 160 stopni.
Po wystudzeniu należy podzielić na 3 części. Należy ubić śmietanę z cukrem pudrem, następnie dodać mascarpone. Czekoladę (2 tabliczki) roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy do masy, wrzucamy truskawki pokrojone w kostkę.
Spody należy nasączyć kompotem. Przełożyć kremem. Dekorujemy tort truskawkami oraz czekoladą (1 pozostałą tabliczką) roztopioną w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietany 18%.
W 3 łyżkach gorącej wody roztapiamy żelatynę. Smarujemy truskawki, aby pięknie się błyszczały.