lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Tarta biszkoptowa z poziomkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś typowo letnie ciacho. Poziomki dorodne, a jakie smaczne i pachnące. Miałam ochotę je zjeść ot tak sobie lecz mąż jak to łasuch chciał swojego biszkopta. Więc to zabrałam się do roboty i raz dwa powstało ciacho.

Tarta biszkoptowa z poziomkami i galaretką

Składniki:

Tarta biszkoptowa z poziomkami i galaretką

Składniki:

Dodatkowo:

  • poziomki pół kg
  • galaretka pomarańczowa
  • wrzątek 400 ml

Sposób przygotowania:

Tarta biszkoptowa z poziomkami i galaretką

Wykonanie:

Jaja ubiłam z cukrem na puch, kiedy masa była już podwojona dodałam przesiane mąki( przesiałam nad jajami i mieszałam w jedną stronę delikatnie i równomiernie).

Formę do tarty biszkoptowej wysmarowałam dokładnie masłem i obsypałam bułką tartą( każdy rowek). Masę biszkoptową przelałam,delikatnie rozprowadziłam łyżką i wstawiłam do nagrzanego pieca. Piekłam 20 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przełożyłam na talerz płaski. Poziomkami zakryłam dno i zalałam tężejącą galaretką.

Wstawiłam do lodówki na 2 godzinki aby stężało i mąż się rzucił i prawie zjadł od razu połowę.