Sposób przygotowania:
Torcik truskawkowyNa biszkopt jasny
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka. Ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie zamieszać- Wyłożyć na tortownicę (średnica 24 cm) . Piec w 170 stopniach, ok. 30-40 min. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty.
Na biszkopt ciemny
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka. Ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie zamieszać- Wyłożyć na tortownicę (średnica 24 cm) . Piec w 170 stopniach, ok. 30-40 min. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty.
Na przełożenie ciasta
Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szkl. wody . Do tężejącej galaretki dodać pokrojone w plasterki 300 g truskawek. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, delikatnie wmieszać serek mascarpone. Do powstałej masy wmieszać drobno pokrojone 400 g truskawek.
Dodatkowo
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i usztywniaczem do śmietanki. Przełożenia ciasta:
Blat jasny- dżem truskawkowy- tężejąca galaretka- blat ciemny- 1/2 kremu śmietanowego- blat ciemny- pozostała część kremu śmietanowego- blat jasny. Całość posmarować ubitą śmietanką. Udekorować truskawkami. Całość dobrze schłodzić.
Marika-
Holly
Magdalina
Magdalina
Dzisiaj natomiast będę robić dżem z dodatkiem innych owoców. Przepis zamieszczę na "Naszej" stronie :) pozdrawiam.