marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Torcik truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia torciku

Torcik truskawkowy

Składniki:

Torcik truskawkowy

 

  • 35 dag podłużnych biszkoptów
  • 30 da truskawek
  • 1 szklanka kremówki
  • 3 dag żelatyny
  • 6 dag cukru
  • 1/2 szklanki syropu truskawkowego

 

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowy
Wysoki rondelek wysmarować masłem. Biszkopty ułożyć w naczyniu. Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie, dodać syrop truskawkowy i gotować na bardzo małym ogniu tak długo, póki żelatyna zupełnie się nie rozpuści. Piankę, która może powstać na powierzchni, należy zebrać pędzelkiem. Kiedy żelatyna przestygnie, dodać truskawki. Całość pozostawić do zupełnego wystygnięcia. W tym czasie śmietankę ubić na sztywno z cukrem, odłożyć trochę do dekoracji, a resztę połączyć z żelatyną z owocami. Całość wlać do wyłożonej biszkoptami formy, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Bezpośrednio przed podaniem formę zanurzyć na moment w ciepłej wodzie (torcik łatwiej odklei się od naczynia), a następnie zawartość wyłożyć na talerz i przybrać bitą śmietaną oraz truskawkami. Smacznego

Tagi:

biszkopt