Sposób przygotowania:
Torcik truskawkowy na zimno l
Przyrządzenie kremu: Żółtka utrzeć na pianę z cukrem, dodać stopniowo mąkę, a następnie cały czas mieszając wlać do masy zagotowane wcześniej letnie mleko z cukrem waniliowym. Całość położyć w kąpieli parowej lub na bardzo małym ogniu i ogrzewać, aż zgęstnieje, nieustannie mieszając. Kiedy masa zgęstnieje odstawić do wystygnięcia, co chwilę mieszając. Truskawki wysypać do miski, kilka odłożyć do dekoracji. Duże truskawki przekroić na pół. Posypać cukrem, skropić sokiem pomarańczowym i wstawić do lodówki na pół godziny, aby nabrały aromatu. Dno i brzegi formy szarlotkowej wysmarować masłem i wyłożyć biszkoptami. Do ostygniętego kremu dodać truskawki. Całość wlać do formy, przykryć resztą biszkoptów i wstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny, aby stężał krem. Po podaniu ciasto przybrać truskawkami. Smacznego