marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Torcik truskawkowy na zimno l

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia ciasta

Torcik truskawkowy na zimno l

Składniki:

Torcik truskawkowy na zimno l

 

  • 50 dag truskawek
  • 20 dag podłużnych biszkoptów
  • 6 łyżek cukru
  • sok z pomarańczy
  • 1 łyżka masła
  • do kremu:
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki mąki lub budyniu waniliowego w proszku
  • 4 żółtka
  • 1 paczka cukru waniliowego (20 g)
  • 1/2 l mleka

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowy na zimno l
Przyrządzenie kremu: Żółtka utrzeć na pianę z cukrem, dodać stopniowo mąkę, a następnie cały czas mieszając wlać do masy zagotowane wcześniej letnie mleko z cukrem waniliowym. Całość położyć w kąpieli parowej lub na bardzo małym ogniu i ogrzewać, aż zgęstnieje, nieustannie mieszając. Kiedy masa zgęstnieje odstawić do wystygnięcia, co chwilę mieszając. Truskawki wysypać do miski, kilka odłożyć do dekoracji. Duże truskawki przekroić na pół. Posypać cukrem, skropić sokiem pomarańczowym i wstawić do lodówki na pół godziny, aby nabrały aromatu. Dno i brzegi formy szarlotkowej wysmarować masłem i wyłożyć biszkoptami. Do ostygniętego kremu dodać truskawki. Całość wlać do formy, przykryć resztą biszkoptów i wstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny, aby stężał krem. Po podaniu ciasto przybrać truskawkami. Smacznego

Tagi:

biszkopt