Sposób przygotowania:
Torcik urodzinowy
Z białek ubić piane, zółtka utrzeć z cukrem, dodać do białek wymieszać (delikatnie- łyżką), potem dodać mąke i proszek do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec ok 30 minut. Jak wystygnie przekroić na pół. Obie połówki biszkoptu nasączyć wg uznania ja dałam syrop z brzoskwiń z puszki. Można dać np. kawe i do tego zrobić krem a'la tiramisu, lub użyć jakieś napoje procentowe (np. likier) wg pomysłu Tą masą smarujesz przekrojony i nasączony biszkopt, układasz na niej owoce (np. pokrojone brzoskwinie z puszki) i przykrywasz drugą częścią biszkoptu. Jak ci została bita śmietana smarujesz nią tort dookoła i dekorujesz wg. pomysłu.Co dasz do środka i jak udekorujesz to kwestia pomysłu. Można też zrobić z jakimś gotowym kremem lub masą budyniową. Co kto lubi
Masa: do bitej śmietany dodałam żelatyne, żeby masa nie rozpłynęła się -2 łyż. żelatyny rozpuściłam w małej ilości wody. Można użyć też jakiejś galaretki owocowej (oczywiście zamiast rozpuszczać galaretke w 0,5 l wody jak jest na opakowaniu, to dajesz wtedy tylko odrobine wody ok 1/4 szklanki- tak tylko żeby można było ją rozpuścić)
Masa: do bitej śmietany dodałam żelatyne, żeby masa nie rozpłynęła się -2 łyż. żelatyny rozpuściłam w małej ilości wody. Można użyć też jakiejś galaretki owocowej (oczywiście zamiast rozpuszczać galaretke w 0,5 l wody jak jest na opakowaniu, to dajesz wtedy tylko odrobine wody ok 1/4 szklanki- tak tylko żeby można było ją rozpuścić)
marietta