2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Torcik winogronowo śmietanowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

łatwe lekkie i puszyste ciasto dla wielbicieli winogron zachwycają się nim nawet dzieci niejadki:)

Torcik winogronowo śmietanowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Torcik winogronowo śmietanowy

 

  • Biszkopt :
  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • proszkiem i mąką ziemniaczaną wyłożyć na blaszkę i upiec 25 min w temp 160-170

 

  • kremówka 36% 0,5 litra,
  • 3 galaretki agrestowe,
  • 2 śmietan fixy,
  • dzem porzeczkowy 1 mały słoiczek,
  • 0,5 kg winogron,
  • cukier puder 8 dag,

 

Sposób przygotowania:

Torcik winogronowo śmietanowy
Upiec biszkopt wg swojego przepisu ja piekę z 6 jajek na duzą blaszkę,ostudzić posmarować wierzch dzemem porzeczkowym ,następnie  ubić kremówkę na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix wyłożyć na spod biszkoptowy ułozyć przekroione na połówki wydrążone z nasion winogrona zalać na wierzch tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w litrze wody  Na koniec wstawić do lodówki do schłodzenia . Smacznego:)
Torcik winogronowo śmietanowy
Na biszkopcik kładziemy masę śmietanową układamy połówki winogron
Torcik winogronowo śmietanowy
zalewamy ciasto galatetką i gotowe