bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Torcik winogronowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo smaczny i efektowny torcik na zimno. Jest lekki i delikatny w smaku. Winogrona doskonale się komponują z masą śmietanową .

Torcik winogronowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik winogronowy

 

  • 0,5 kilograma winogron różowych
  • 700 ml Śmietany 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki fioletowe
  • 0,5 opakowania okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Torcik winogronowy
Dno tortownicy (26 cm.) wykładamy biszkoptami. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w szklance gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejące galaretki, dokładnie miksujemy. Na biszkopty wykładamy połowę ubitej śmietany, układamy umyte i osuszone winogrona i wykładamy pozostałą część śmietany, wyrównujemy. Galaretki fioletowe rozpuszczamy w 800 ml. Gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Torcik winogronowy
Dno tortownicy wykładamy okrągłymi biszkoptami .
Torcik winogronowy
Śmietanę ubijamy na sztywni i dodajemy tężejącą galaretkę .
Torcik winogronowy
Wykładamy masę i winogrona , odstawiamy do stężenia .
Torcik winogronowy
Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę .