misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Torcik z owocami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczny torcik na spotkanie z przyjaciółmi lub na przyjęcie z udziałem dzieci

Torcik z owocami i galaretką

Składniki:

Torcik z owocami i galaretką

 

  • BISZKOPT
  • 3 jajka
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 3 kopiaste łyżki mąki
  • trochę proszku do pieczenia

 

  • Ponadto
  • owoce świeże np. truskawki
  • owoce z puszki np. brzoskwinie
  • 3-4 łyżki dobrego dżemu
  • 1 galaretka owocowa
  • ¼ l śmietany kremówki
  • 1 śmietan-fix
  • ½ opakowania cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Torcik z owocami i galaretką
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wlewamy do tortoletki wysmarowanej margaryną i na największej powierzchni dajemy papier.Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni ok. 25 minut. Po ostudzeniu biszkopt delikatnie wyjmujemy z foremki (pomagamy sobie patyczkiem). Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody i wystudzić. Biszkopt kładziemy na paterze, środek smarujemy dżemem i układamy owoce. Owoce glazurujemy galaretką tzn. każdy owoc powinien być cały powleczony galaretką (błyszczeć się). Po stężeniu galaretki, ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym i śmietan fixem. Wierzch torciku dekorujemy bita śmietaną. SMACZNEGO!