SUPERPRZEPIS

Torcik z owocami czerwonej porzeczki

  • 7
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Torcik z owocami czerwonej porzeczki Więcej zdjęć (5)

Lekki jak letni wiatr torcik z owocami czerwonej porzeczki...mniam...

Składniki:

Torcik z owocami czerwonej porzeczki

 

  • Ciasto
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 2 torebki kisielu truskawkowego
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 torebki bitej śmietany w proszku
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • Dodatkowo
  • 1 mały słoiczek dżemu z czerwonej porzeczki domowego użyłam wg przepisu https://gotujmy.pl/dzem-z-czerwonej-porzeczki-3,przepisy,195558.html
  • 500 g czerwonej porzeczki
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Torcik z owocami czerwonej porzeczki
Ciasto: Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier nastepnie zółtka,mieszamy na jednolitą masę.



Mąkę mieszamy z kisielem i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej pod koniec wlać olej i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylać na standardową blaszkę wyłożoną pergaminem do pieczenia.Wstawić ciasto do piekarnika i piec 30 minut w temp 180* Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.





Masa: Zimną kremówkę ubijamy ze śmietaną w proszku oraz cukrem pudrem.Galaretkę truskawkową rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i tężejącą wlać do śmietany.





Przełożenie: Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż na połowę smarujemy dżemem porzeczkowym i wylewamy większą połowę masy śmietanowej,przykrywamy ciastem i znów smarujemy tym razem cieniutko dżemem posmarować resztą masy.

Na wierzch wysypać umyte osuszone porzeczki i wylać tężejące galaretki przyrządzone wg przepisu na opakowaniu.Ciasto wstawić do lodówki na 3 godziny aby ładnie się schłodziło.



Smacznego!
Torcik z owocami czerwonej porzeczki
mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kisielami
Torcik z owocami czerwonej porzeczki
miksujemy masę jajeczną dodajemy mąkę i pieczemy ciasto
Torcik z owocami czerwonej porzeczki
przekładamy ciasto smarujemy dżemem i wykładamy masę śmietanową
Torcik z owocami czerwonej porzeczki
na wierzchu ciasta wysypujemy owoce zalewamy galaretką tężejącą