Sposób przygotowania:
Torcik z kaszą i węgierkami
BISZKOPT: Jajka ubić z cukrem na puszysty krem (ok. 10 minut ubijania mikserem na najwyższych obrotach). Do kremu jajecznego dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (ok. 22 cm), wyrównać powierzchnię. Biszkopt piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Upieczony biszkopt wyłożyć na czystą ściereczkę i dobrze ostudzić. MASA Z KASZĄ: Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. Kaszę dobrze ostudzić. Palmę utrzeć z cukrem pudrem. Powoli dodawać do tego kaszę i cały czas ucierać. PONCZ: Z cytryny wycisnąć sok. Dodać do niego cukier i tyle wody, żeby razem było ok. pół szklanki płynu. Dokładnie wymieszać. Ostudzony biszkopt przekroić na pół, na dwa płaty. Jeden umieścić w tortownicy, polać połową ponczu. Na biszkopcie rozsmarować krem z kaszą. Ułożyć na nim drugi płat biszkoptu, polać resztą ponczu. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Śliwki przełożyć do garnka. Dodać do nich cukier i pół szklanki wody, zagotować. Gotować ok. 5 minut. Do gorących śliwek wsypać galaretkę i wymieszać tak, żeby się rozpuściła. Śliwki z galaretką dobrze ostudzić. Jak zaczną tężeć, wyłożyć je na ciasto. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe ciasto wyjąć z tortownicy i podawać.