Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Torcik z kaszą i węgierkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny torcik na zimno. Biszkopt przełożony masą z kaszą manną, ze śliwkami węgierkami zatopionymi w galaretce truskawkowej.

Torcik z kaszą i węgierkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik z kaszą i węgierkami

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa z kaszą:
  • 1/2 l mleka
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki palmy
  • Poncz:
  • 1/2 cytryny
  • 4 łyżeczki cukru
  • woda - wg uznania
  • Dodatkowo:
  • 70 dkg śliwek węgierek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Torcik z kaszą i węgierkami
BISZKOPT: Jajka ubić z cukrem na puszysty krem (ok. 10 minut ubijania mikserem na najwyższych obrotach). Do kremu jajecznego dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (ok. 22 cm), wyrównać powierzchnię. Biszkopt piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Upieczony biszkopt wyłożyć na czystą ściereczkę i dobrze ostudzić. MASA Z KASZĄ: Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. Kaszę dobrze ostudzić. Palmę utrzeć z cukrem pudrem. Powoli dodawać do tego kaszę i cały czas ucierać. PONCZ: Z cytryny wycisnąć sok. Dodać do niego cukier i tyle wody, żeby razem było ok. pół szklanki płynu. Dokładnie wymieszać. Ostudzony biszkopt przekroić na pół, na dwa płaty. Jeden umieścić w tortownicy, polać połową ponczu. Na biszkopcie rozsmarować krem z kaszą. Ułożyć na nim drugi płat biszkoptu, polać resztą ponczu. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Śliwki przełożyć do garnka. Dodać do nich cukier i pół szklanki wody, zagotować. Gotować ok. 5 minut. Do gorących śliwek wsypać galaretkę i wymieszać tak, żeby się rozpuściła. Śliwki z galaretką dobrze ostudzić. Jak zaczną tężeć, wyłożyć je na ciasto. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe ciasto wyjąć z tortownicy i podawać. 
Torcik z kaszą i węgierkami
Upieczony biszkopt wyłożony na ściereczkę do ostudzenia.
Torcik z kaszą i węgierkami
Ostudzona kasza dodawana do utartej z cukrem pudrem palmy.
Torcik z kaszą i węgierkami
Krem z kaszą rozłożony na jednym płacie biszkoptu.
Torcik z kaszą i węgierkami
Galaretka w proszku dodana do zagotowanych z cukrem i wodą śliwek.