Sposób przygotowania:
Torcik z kaszy manny z gruszkami
150 gram herbatników lub ciasteczek zmielić na pył- użyłam blendera. 100 g masła rozpuścić i połączyć z ciastkami, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy- docisnąć i wstawić do lodówki na ok 30 minut.. 600 ml mleka zagotować, wsypać 8 łyżek kaszy manny, gotować kilka minut ciągle mieszając, aby nie powstaly twarde grudki. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać cukier puder pozostałe 200 g masła oraz jedno jajko. Zmiksować na gładką masę i przelać na ciasteczka. Gruszki umyć ale nie obierać ze skórki, pokroić w plasterki, układać w kształt koła na masie. Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, ułożyć na owocach. Całość wstawić do lodówki do schłodzenia - min 2 godziny. Przed podaniem posypałam gorzkim kakao, ale można posypać wiórkami gorzkiej czekolady. Smacznego:)