ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 126]

Torcik z masą malinową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny tort z kremem o smaku karpatka, w środku kolorowe biszkopty, wierzch posmarowany masą malinową na bazie kremówki

Torcik z masą malinową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik z masą malinową

Biszkopty

  • 12 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 kolorowe barwniki w proszku

Krem karpatka

  • Krem karpatka+mleko i margaryna (jak podano w przepisie na opakowaniu)

Krem malinowy

  • Krem malinowy + 1/2 l kremówki 30 % do kremu wg przepisu na opakowaniu

Dekoracja

  • 2 opakowania duże rurek z kremem oraz dekoracja cukrowa

Sposób przygotowania:

Torcik z masą malinową

Pieczenie biszkoptów

Torcik z masą malinową
Przygotować ciasta biszkoptowe oraz dodać do każdego barwnik

Składniki są podane na 4 cienkie biszkopty, więc podzielić wszystkie na 4 części.


Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, po czym żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem i dodać delikatnie do ciasta. Wymieszać. Do każdego ciasta nasypać odrobinkę barwnika w proszku i dokładnie wymieszać. Każdy biszkopt piec po ok.10 min w 160 C.

Nasączenie

Torcik z masą malinową
Wystudzone biszkopty nasączyć gorącą herbatą

Gdy biszkopty wystygną, wyjąć z blaszki. Przygotować odrobinę herbaty aby je nasączyć.

Kremy

Torcik z masą malinową
Przygotować kremy tortowe wg przepisu na opakowaniu

Krem karpatka przygotować wg przepisu na opakowaniu. Krem malinowy zmiksować ze schłodzoną kremówką. Wstawić na chwilę do lodówki. Pierwszy biszkopt wyłożyć na paterę.

Przełożenie

Torcik z masą malinową
Kolorowe biszkopty przełożyc kremem karpatka

Kremem karpatka przełożyć kolorowe biszkopty, po czym wstawić tort na chwilę do chłodu.

Wykończenie tortu

Torcik z masą malinową
Tort posmarować kremem malinowym i wstawić do chlodu

Na tort wyłożyć krem malinowy. Rurki poukładać na bokach tortu, można przymocować je dodatkowo wstążką. Udekorować tort, wstawić do lodówki.