PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Tort malinowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspaniale wyglądający, przepyszny lekki tort o smaku malinowym.

Tort malinowy

Składniki:

Tort malinowy

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • Masa:
  • 1 opakowanie masy śmietanowej o smaku malinowym Dr. Oetkera
  • 0,5 l słodkiej śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Tort malinowy
Sposób przygotowania: Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm (dno tortownicy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką). Rozgrzać piekarnik do 170oC. Do lodówki włożyć śmietankę, aby się dobrze schłodziła. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru pudru na gładką masę, białka ubić na sztywno, dodając 1/4 szklanki cukru pudru. Mąkę przesiać razem z Proszkiem do pieczenia Dr. Oetkera. Następnie bardzo delikatnie wymieszać ubite białka z utartymi żółtkami, stopniowo dodając przesianą mąkę. Całość natychmiast przełożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić, a następnie podzielić na dwie części. Schłodzoną śmietankę ubijać mikserem. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać Masę śmietanową o smaku malinowym Dr. Oetkera delikatnie mieszając mikserem na najniższych obrotach. Gotową masą przełożyć biszkopt oraz obłożyć wierzch i boki ciasta. Wstawić do lodówki. Gotowy tort można udekorować malinami.