SUPERPRZEPIS

Tort jabłkowy z nutką róży i hibiskusem

  • 16
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19
Tort jabłkowy z nutką róży i hibiskusem Więcej zdjęć (5)

Przepis na tort na konkurs z konfiturą lub słodkim syropem Polska Róża.

Składniki:

Tort jabłkowy z nutką róży i hibiskusem

 

  • biszkopt mały

 

  • MASA JABŁKOWA - 4 duże jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • kilka łyżek syropu malinowego Polska Róża
  • 2 łyżki galaretki w proszku gruszkowej

 

  • MASA ŚMIETANOWA - 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 6 łyżek syropu malinowego Polska Róża

 

  • GALARETKA - 175 ml wody
  • 2 łyżki syropu malinowego Polska Róża
  • 2 czubate łyżki galaretki malinowej w proszku
  • 1 czubata łyżka konfitury z płatków róży Polska Róża

 

  • DODATKI - kilka/kilkanaście kandyzowanych kwiatów hibiskusa
  • tyle samo sztuk cukierków perełek
  • rurki waflowe puste, cienkie - trochę więcej niż jedno opakowanie

Sposób przygotowania:

Tort jabłkowy z nutką róży i hibiskusem

Biszkopt upiekłam z przepisu https://gotujmy.pl/biszkopt-na-maly-torcik,przepisy,137275.html. Tak jak w tym przepisie przekroiłam go na trzy blaty.


MASA JABŁKOWA - jabłka obrałam, pokroiłam w kostkę, dodałam sok cytrynowy i jakieś 5 łyżek wody. Prażyłam pod przykryciem na malutkim ogniu ok. 15 minut aż zaczęły się rozpadać. Wtedy dolałam sok malinowy - kilka łyżek - żeby dosłodzić bo kolor raczej nie bardzo się zmienił i galaretkę w proszku. Już nie gotowałam, ale mieszałam kilka chwil żeby galaretka się rozpuściła. Wystudziłam i podzieliłam na dwie części.


MASA ŚMIETANOWA - sok malinowy wymieszałam z żelatyną i podgrzewałam z kąpieli wodnej aż ta zupełnie się rozpuściła. Bardzo zimną śmietankę ubijałam przez chwilę aż zgęstniała. Nie przerywając ubijania wlewałam cienkim strumykiem ciepłą galaretkę i jeszcze chwilę razem ubijałam. Po chwili masa zaczęła gęstnieć a gdyby tak się nie działo to trzeba odstawić ja na kilka minut do lodówki.


GALARETKA - wodę zagotowała z sokiem malinowy, zdjęłam z ognia, dosypałam galaretkę i mieszałam aż zupełnie się rozpuściła. Na koniec dodałam konfiturę, odstawiłam do ostygnięcia - jeśli galaretka za szybko Wam się zetnie, zanim zdążycie zrobić torcik to wstawcie naczynie z nią do większego garnka z gorącą wodą i mieszajcie chwilę aż galareta nieco się rozpuści.


TORCIK - jedne blat biszkoptu ułożyłam na paterze - ograniczyłam go obręczą tortownicy, w której się piekł. Na blat wyłożyłam połowę masy jabłkowej, przykryłam drugim blatem dociskając. Na to druga część jabłek i trzeci blat, znów dociśnięty. Torcik schłodziłam ok. godziny żeby masa jabłkowa zastygła a następnie zdjęłam obręcz. Boki i wierzch posmarowałam masą śmietanową zostawiając jakieś 2-3 łyżki do dekoracji. Boki obłożyłam rurkami waflowymi i docisnęłam je a potem obwiązałam wstążką żeby dobrze się przykleiły do tortu. Znowu torcik schłodziłam. Na wierzch wylałam tężejącą dobrze galaretkę malinowo-różaną i od razu ułożyłam na niej kwiaty hibiskusa. Dobrze jest je namoczyć przez kilka sekund we gorącej wodzie żeby rozprostować płatki a przed ułożeniem na cieście osączyć dokładnie na ręczniku papierowym. W środek każdego kwiatka nałożyłam troszeczkę masy śmietanowej i rozetki ozdobiłam perełkami. Odstawiłam żeby całość dobrze stężała.

Tort jabłkowy z nutką róży i hibiskusem
Biszkopt upiekłam z przepisu https://gotujmy.pl/biszkopt-na-maly-torcik,przepisy,137275.html. Tak jak w tym przepisie przekroiłam go na trzy blaty.
Tort jabłkowy z nutką róży i hibiskusem
uprażyłam jabłka i dodałam do nich trochę soku malinowego, zrobiłam też galaretkę maliową z różą - będzie wylana na wierzch
Tort jabłkowy z nutką róży i hibiskusem
śmietankę ubiłam z dodatkiem rozpuszczonej w soku malinowym żelatyny
Tort jabłkowy z nutką róży i hibiskusem
po posmarowaniu nią boków i wierzchu tortu obłożyłam go rurkami waflowymi