Sposób przygotowania:
Tort jabłkowy z nutką róży i hibiskusemBiszkopt upiekłam z przepisu https://gotujmy.pl/biszkopt-na-maly-torcik,przepisy,137275.html. Tak jak w tym przepisie przekroiłam go na trzy blaty.
MASA JABŁKOWA - jabłka obrałam, pokroiłam w kostkę, dodałam sok cytrynowy i jakieś 5 łyżek wody. Prażyłam pod przykryciem na malutkim ogniu ok. 15 minut aż zaczęły się rozpadać. Wtedy dolałam sok malinowy - kilka łyżek - żeby dosłodzić bo kolor raczej nie bardzo się zmienił i galaretkę w proszku. Już nie gotowałam, ale mieszałam kilka chwil żeby galaretka się rozpuściła. Wystudziłam i podzieliłam na dwie części.
MASA ŚMIETANOWA - sok malinowy wymieszałam z żelatyną i podgrzewałam z kąpieli wodnej aż ta zupełnie się rozpuściła. Bardzo zimną śmietankę ubijałam przez chwilę aż zgęstniała. Nie przerywając ubijania wlewałam cienkim strumykiem ciepłą galaretkę i jeszcze chwilę razem ubijałam. Po chwili masa zaczęła gęstnieć a gdyby tak się nie działo to trzeba odstawić ja na kilka minut do lodówki.
GALARETKA - wodę zagotowała z sokiem malinowy, zdjęłam z ognia, dosypałam galaretkę i mieszałam aż zupełnie się rozpuściła. Na koniec dodałam konfiturę, odstawiłam do ostygnięcia - jeśli galaretka za szybko Wam się zetnie, zanim zdążycie zrobić torcik to wstawcie naczynie z nią do większego garnka z gorącą wodą i mieszajcie chwilę aż galareta nieco się rozpuści.
TORCIK - jedne blat biszkoptu ułożyłam na paterze - ograniczyłam go obręczą tortownicy, w której się piekł. Na blat wyłożyłam połowę masy jabłkowej, przykryłam drugim blatem dociskając. Na to druga część jabłek i trzeci blat, znów dociśnięty. Torcik schłodziłam ok. godziny żeby masa jabłkowa zastygła a następnie zdjęłam obręcz. Boki i wierzch posmarowałam masą śmietanową zostawiając jakieś 2-3 łyżki do dekoracji. Boki obłożyłam rurkami waflowymi i docisnęłam je a potem obwiązałam wstążką żeby dobrze się przykleiły do tortu. Znowu torcik schłodziłam. Na wierzch wylałam tężejącą dobrze galaretkę malinowo-różaną i od razu ułożyłam na niej kwiaty hibiskusa. Dobrze jest je namoczyć przez kilka sekund we gorącej wodzie żeby rozprostować płatki a przed ułożeniem na cieście osączyć dokładnie na ręczniku papierowym. W środek każdego kwiatka nałożyłam troszeczkę masy śmietanowej i rozetki ozdobiłam perełkami. Odstawiłam żeby całość dobrze stężała.
zewa
Pyza
dzięki, Ewuniu :)
Bernadetta
edytaha
Mnie również proszę wpisać na listę :)
Pyza
Dziewczyny, nie przesadzajcie, nie ja tu jestem królową wypieków! :D
czekoladka_m
Lemonaga
cherry
cukinia
Sarenka
jaNina
Szkoda że nie mogę spróbować :(
Bob39
A torcik perełka-za wygląd i kolory
Pyza
Hibiskusa kandyzowanego kupuję w warzywniaku u siebie na bazarku bo sprowadzają takie dziwne rzeczy :)
Smakowita
evita0007
Pyza
hahahaha! a wiesz, że chętnych cała gromadka?