Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Książka Kucharska: Tort na komunię - 50 przepisów

Torcik z nutą cynamonową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo smaczny torcik z nutą cynamonową.

Torcik z nutą cynamonową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik z nutą cynamonową

 

  • Ciasto cynamonowe:
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1/3 szkl oleju
  • Masa jabłkowa:
  • 5 średnich jabłek
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Krem:
  • 1,5 szkl śmietany 30%
  • fix do śmietany
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • orzechy, gorzka czekolada, kolorowa posypka - do dekoracji

Sposób przygotowania:

Torcik z nutą cynamonową
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem, sodą, cynamonem i kakaem. Jajka ubijamy z cukrem. Stopniowo dodajemy naprzemiennie olej oraz mąkę wymieszaną z przyprawami. Miksujemy. Ciasto wylewamy na tortownicę (śr. 24 cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wyrównujemy. Pieczemy ok 40 minut w temp. 180 stopni. Po przestudzeniu przekrawamy na pół. Przygotowujemy mus jabłkowy. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondla, podlewamy wodą i dusimy. Gdy jabłka się rozgotują wsypujemy galaretkę oraz żelatynę. Starannie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem. Połowę ciasta cynamonowego smarujemy zgęstniałą masą jabłkową, przykrywamy drugą połową. Dociskamy i wstawiamy na chwilę do lodówki. Przygotowane ciasto dokładnie smarujemy ubitą śmietaną. Boki obsypujemy posiekanymi orzechami oraz kolorową posypką. Wierzch dekorujemy rozpuszczoną czekoladą oraz pozostałą śmietaną. Chwilę schłodzamy i kroimy.
Torcik z nutą cynamonową
Przygotowujemy ciasto cynamonowe. Pieczemy. Przekrawamy na pół.
Torcik z nutą cynamonową
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondla, podlewamy wodą i dusimy. Gdy jabłka się rozgotują wsypujemy galaretkę oraz żelatynę.
Torcik z nutą cynamonową
Połowę ciasta cynamonowego smarujemy zgęstniałą masą jabłkową, przykrywamy drugą połową. Dociskamy i wstawiamy na chwilę do lodówki.
Torcik z nutą cynamonową
Przygotowane ciasto dokładnie smarujemy ubitą śmietaną. Boki obsypujemy posiekanymi orzechami oraz kolorową posypką. Wierzch dekorujemy rozpuszczoną czekoladą oraz pozostałą śmietaną.