Sposób przygotowania:
Torcik z nutą cynamonową
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem, sodą, cynamonem i kakaem. Jajka ubijamy z cukrem. Stopniowo dodajemy naprzemiennie olej oraz mąkę wymieszaną z przyprawami. Miksujemy. Ciasto wylewamy na tortownicę (śr. 24 cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wyrównujemy. Pieczemy ok 40 minut w temp. 180 stopni. Po przestudzeniu przekrawamy na pół. Przygotowujemy mus jabłkowy. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondla, podlewamy wodą i dusimy. Gdy jabłka się rozgotują wsypujemy galaretkę oraz żelatynę. Starannie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem. Połowę ciasta cynamonowego smarujemy zgęstniałą masą jabłkową, przykrywamy drugą połową. Dociskamy i wstawiamy na chwilę do lodówki. Przygotowane ciasto dokładnie smarujemy ubitą śmietaną. Boki obsypujemy posiekanymi orzechami oraz kolorową posypką. Wierzch dekorujemy rozpuszczoną czekoladą oraz pozostałą śmietaną. Chwilę schłodzamy i kroimy.